Nem tett jót az elmúlt két év az északi agglomeráció ingatlanpiacának, a 2023 kifejezetten gyenge év volt, ami többek között

A kínálat viszont továbbra is erős: az érdeklődők szinte minden  ingatlantípusból széles választékot találnak. Annál is inkább, mert a megvalósuló tranzakciók száma csekély, hiszen az ingatlanközvetítői tapasztalatok szerint

a vevők a budapesti északi agglomeráció magas árai, a szintén magas  üzemanyagárak miatt inkább a főváros felé fordulnak.

A Balla Frigyes, a Balla Ingatlan operatív igazgatója kiemelte, hogy a csökkenő tranzakciószámok ellenére az ingatlanközvetítők nem tapasztaltak árkorrekciót a térségben, sőt az elmúlt hónapokban még emeltek is a kínálati árakon az ingatlantulajdonosok, így az északi agglomerációs árak a budapesti ingatlanárakkal egy szinten mozognak.

A kínálati árak átlagosan 10 százalékkal magasabbak a valós értékesítési áraknál

- húzta alá.

A tulajdonosok tehát nem számíthatnak gyors eladásra, kivéve persze akkor, ha a kereslethez igazítják az áraikat, illetve,  ha felújított, energiatakarékos ingatlant kínálnak eladásra, mert ezekre továbbra is nagyobb kereslet érezhető.

Az átlagos értékesítési idő lakásoknál 2-3 hónap, házaknál fél év.

Az állami támogatások - melyek a szakértő szerint jelenleg inkább csak hiteltámogatást jelentenek - nem igazán éreztetik hatásukat ezen a piacon, már csak azért sem, mert ehhez túl magasak az árak. Ráadásul a fővárostól eltérően a hitelezés sem pörgött fel az elmúlt hónapok során a budapesti északi agglomerációban.

Az újépítésű ingatlanok piaca szintén nagyon visszafogott: az elmúlt két évben jelentős mértékben estek vissza az ingatlanfeljesztések, olyannyira, hogy még a hirdetések között is alig találunk most eladó újépítésű ingatlant, melyek ára négyzetméterenként 1 millió forint körül jár.

bérlakások piacán is a budapestihez hasonló  bérleti díjakkal lehet találkozni: lakásokat a legolcsóbban 150-160 ezer forintért bérelhetünk egy hónapra, míg a házak árai 300-400 ezer forint környékén indulnak.

Balla Frigyes úgy véli, hogy feltehetőleg a jelenlegi stagnálás sem tart örökké, amint újra kedvezőbbé válik a gazdasági környezet, megnő  Budapest vonzáskörzetébe kiköltözések száma, többek között az északi agglomerációba is.