2019 májusában tarolta le a Viking Sigyn szállodahajó a Hableány sétahajót, ezután a Magyar Hajózási Országos Szövetség javaslatot tett az Innovációs és Technológiai Minisztériumnak, hogyan tegyék biztonságosabbá a dunai hajózást.

Több mint másfél évvel később a Hajózási Hatósági Főosztály kiadott egy Hajósoknak Szóló Hirdetményt, amiben jobbra tartási kötelezettséget írt elő, és előirányozta, hogy a Margit-sziget esetében hegymenetben a bal-partot (pesti oldal), lefelé pedig a jobb partot kell használni.

Hatalmas veszteségről számolt be a Hableány tulajdonosa

Több 100 millió forintos veszteséget szenvedett el tavaly a Hableányt tulajdonló Panoráma-Deck Kft. A deficit legnagyobb része céltartalék, amelyet a későbbiekben felmerülő költségekre csoportosítottak át. Bővebben>>>

Szigorú szabályokat vezettek be

Fél év múlva újra szigorítottak és több korlátozást vezettek be a 80 méternél nagyobb hajókra:

  • menetiránytól függően meghatározott irányban fordulhatnak meg,
  • a szárnyashajókat kivéve tilos a fordulás az összes hajónak az Erzsébet híd és a Szabadság híd közötti szakaszon,
  • a 80 méternél nagyobb hajóknak megtiltották a megfordulást a Rákóczi híd és az Árpád híd közötti szakaszon este 18 és 24 óra között, ezzel védve a kisebb sétahajókat.

Mint az rtl.hu a rendőrségtől megtudta, a 80 méternél hosszabb személyhajók az úgynevezett szállodahajók, és az utóbbi szabályt a legkevésbé sem tartják be, amiről a rendőrség is tud.

Itt a szezon egyik nagy durranása: újraindul a BKK-hajó

Május másodikán újraindul a menetrend szerinti hajózás a Duna fővárosi szakaszán, amire havi BKK-bérlettel is felszállhatnak az utasok keddtől péntekig. Bővebben>>>

A szabályra fittyet hányva sétahajókáznak a Duna tiltott szakaszán

Mivel a Margit híd és az Árpád híd közötti szakaszon nincs sok látnivaló a Dunáról, – gondolunk itt a folyóról kivilágított belvárosi díszpompára, a budai épületek turista-látványosságára –, így az Árpád-hídig nem mennek el, megfordulnak a Margit hídnál, ami balesetveszélyes és tilos.

A vízi járőrök több alkalommal is intézkedtek az említett szabálysértés miatt. Ilyen esetben helyszíni bírságot szabtak ki, vagy szabálysértési eljárást kezdeményeztek. 

A szabálysértések számáról nem rendelkezünk kimutatással. A helyszíni bírság 5-50 ezer forintig, a pénzbírság 5-150 ezer forint között volt

– közölte a rendőrség.

A 80 méternél hosszabb személyhajók a hajók elektronikus hajóhelyzet-meghatározó és adatközlő készülékkel rendelkeznek, így az őrsön elhelyezett munkaállomáson is ellenőrzik a szabályok betartását.

Ezeket a szállodahajókat üzemeltető társaságokat nem igazán hatja meg a bírság, hiszen 1800 euró (664 ezer forint) alatt nem nagyon árulnak jegyet az utasoknak.

Nem opció a szállodahajók kitiltása

Szállodahajóként szabad a sétahajózás, viszont a szabályok betartása alól ezek a giga társaságok sem mentesülhetnek.

főváros azonban mindenképp mellettük áll, ugyanis a turistákat vonzza az élményhajózás.

Fővárosi szempontból nem lehet cél a szállodahajók teljes ellehetetlenítése, azonban – tekintettel a hajók jelentős környezeti és parthasználati terhelésére – a belvárosi szakaszokon a kikötési lehetőségeket racionalizálni, korlátozni szükséges

– közölte a Fővárosi Önkormányzat.