Még egyszerűbb lett a digitális jegyérvényesítés a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) fejlesztésének köszönhetően. Most már ugyanis NFC-funkcióval is érvényesíthetjük a jegyünket a BudapestGO applikáció használatával.

Új matricákat helyeztek fel a járművekre, amelyek NFC funkcióval is működnek mostantól, de a korábban használt QR-kódokat is tartalmazzák, így aki a kamerás beolvasást preferálja, az a jól megszokott módszert használhatja. Pár hét múlva az összes járművön fent lesz a megújult matrica.

Az NFC-vel (Near Field Communication) való érvényesítést úgy kell elképzelni, mint az érintéses, vagy a Google Wallet-el és az Apple Pay-el való fizetést. Az új matricáknál a BKK szerint feltüntetik, hova kell érinteni a telefont az érvényesítéshez. A kör alakú NFC-felirathoz kell odatartani a telefont a jegyérvényesítéshez, amely 4 lépéssel és 10 másodperccel gyorsabb az új technológiával. Az iOS és Android rendszert használó telefonok között, illetve egyes készüléktípusoknál lehetnek különbségek a jel érzékelésében a gyártók technológiai adottságai miatt.

A vonaljegyeket és az időalapú jegyeket minden felhasználáskor érvényesíteni kell, míg a napijegyeket és bérleteket csak a jegyellenőrzéskor kell felmutatni – hívta fel a figyelmet a BKK.