Sorra távoznak a bírósági dolgozók az alacsony, egyre inkább versenyképtelen fizetések miatt, náluk már második éve nem emelkednek az illetmények.

A problémák abból erednek, hogy a bírói illetményalapot a költségvetési törvényben határozzák meg, és ez 2022 óta változatlan. Ez ráadásul nemcsak a bírókat, hanem az összes bírósági dolgozót (sőt, még az ügyészeket is) érinti, mert mindenkinek az illetményét ehhez az alaphoz kötik.

Ezt már az összes releváns szereplő jelezte a kormányzatnak, egyúttal tárgyalásokat kezdeményeztek az Igazságügyi Minisztériummal (IM).

Az igazságügyi tárca a 24.hu megkeresésére azt közölte: a bírósági alkalmazottak alapilletményének alapjául a bírói illetményalap szolgál, amely 2024-ben 566 660 forint.

A tárca szerint a témában sem az IM-enk, sem az igazságügyi miniszternek nincs hatásköre. A hatályos rendelkezések értelmében a bírósági dolgozók fizetését az Országgyűlés törvényben határozza meg, amit az OBH elnöke terjeszt elő a parlamentnek, ezt a bírói függetlenség fenntartása érdekében a kormány nem módosítja.

Az OBH viszont az közölte a portállal, hogy tavaly év eleje óta folytatnak egyeztetéseket a kormányzattal, és a bírósági érdekképviseleti szervezetekkel.

A bíróságok költségvetését valóban az OBH elnöke állítja össze, és azt a kormány változtatás nélkül terjeszti az Országgyűlés elé, de az csak a bírói illetményalap összegét tartalmazza, a bírói és igazságügyi illetményrendszert viszont a jogállási törvények szabályozzák, melyek módosítása a kormány és a parlament hatáskörébe tartozik.

Mivel a javaslatok nem csupán a bírói illetményalapot módosítanák, hanem azzal egyidejűleg az illetményrendszer más elemeit is, így az elérni kívánt célok nem valósíthatók meg csupán a költségvetési törvény módosításával.

Az OBH elnöke a feladatkörében a bíróságokat érintő jogszabály alkotására tehet javaslatot a jogszabályalkotás kezdeményezésére jogosultnál.

A bírósági dolgozók illetményrendszerét szabályozó törvények módosítására törvényjavaslat benyújtásával nyílhat mód, melynek előterjesztésére a köztársasági elnök, a kormány, az országgyűlési bizottságok, illetve az országgyűlési képviselők jogosultak.

Az OBH elnöke a szervezet béremelési igényét már bejelentette az IM-nek és a Pénzügyminisztériumnak.

A 24.hu forrásai szerint a költségvetési tartalék terhére rendezhetik majd a bírák és a bírósági dolgozók helyzetét, ez azonban egyelőre nem történt meg.