A Belügyminisztériumnak (BM) ki kell adnia azt a Boston Consulting Group (BCG) által készített tanulmányt, amelyet a tárca tíz évre titkosított – erről döntött másodfokon a Fővárosi Ítélőtábla.

A BCG nemzetközi tanácsadó cégtől a BM 2020-ban 720 ezer euró plusz áfáért rendelt egy átfogó tanulmányt az egészségügy helyzetéről és átalakításáról, de annak tartalma nem nyilvános, mivel a tárca azt tíz évre titkosította.

Közérdekű adatra hivatkozva a K-Monitor beperelte a belügyi tárcát, kikérve a tanulmányra vonatkozó, BCG-vel kötött szerződést, illetve magát a feltehetőleg több száz oldalra rúgó tanulmányt is.

Első fokon tavaly novemberben a Fővárosi Törvényszék elutasította a K-Monitor keresetét. A közpénzek átlátható felhasználásáért is küzdő szervezet fellebbezett az ítélet ellen. Az ügy másodfokú tárgyalása zajlott kedd délelőtt - írta a 24.hu.

A Fővárosi Ítélőtábla többek között azzal indokolta a döntést, hogy az alperes (vagyis a Belügyminisztérium) a tanulmány kiadásának megtagadását az első fokon zajló perben nem indokolta meg részleteiben. „A tartalmi indoklás az alperes feladatkörébe tartozik, erre köteles, de ebben a perben ezt nem tette meg” – mondta a bíró.

Molnár Noémi Fanni, a K-Monitor ügyvédje szerint a jogerős ítélettel szemben a BM várhatóan a Kúriához fordul felülvizsgálatért. Ha így lesz, akkor tavasszal zárulhat le az ügy.

Sok sebből vérzik az egészségügy

Ennyi orvos és ennyi szakszemélyzet ennyi betegre nem elég Magyarországon – mondta korábban egy  rendezvényen Újlaki Ákos, a Boston Consulting Group (BCG) egészségügyi szakértője. A Medicina Fórumon pedig azt mondta:

a magántőkének helye van az egészségügyi szektorban. Viszont nem mindegy, hogy milyen keretek között működik, mert a több pénz nem jelent automatikusan magasabb társadalmi értékteremtést.

Az egészségügy egy stratégiailag fontos iparág, erős szabályozókra van szükség, hogy mit lehet benne megtenni és mit nem. Egy idealisztikus modellben az állami és a magánegészségügyi biztosítás kiegészíti egymást, de ennek egyik előfeltétele az ellátási alapcsomag meghatározása.

A magántőke bevonása számos pozitívummal járhat, a sikeres modell középpontjában az értékteremtés áll. És ennek mércéje a társadalom egészségügyi állapotának javítása, mondta a BCG-s ügyvezető. Az állami- és magánegészségügy együttműködésének sokféle modellje van Európa-szerte, de ha nincs koordináció a két rendszer között, akkor elkezd szétforgácsolódni, mondta Újlaki Ákos.