Február 8. és 13. között tartják a mohácsi, téltemető, tavaszköszöntő népszokás, a busójárást. A tervek szerint minden eddiginél több: 71 busócsoport és 2500 maskarás vonul majd fel. A farsang utolsó csütörtökétől húshagyó keddig tartó busójárásra idén 110 ezer látogatót várnak – írja az MTI.

A török hódoltság idején Mohács környékén megtelepedő sokác népcsoport által meghonosított farsangi eseményt először egy 1783-as feljegyzés említi. A legenda szerint a sokácok ősei a török megszállás elől a Duna túlsó partján lévő Mohács-szigetére menekültek. Ezt követően álruhába visszamentek a szigetre, a babonás törökök pedig a rémisztő maskaráikkal szembesülve elmenekültek a városból. 

A télűző, tavaszköszöntő népszokás főbb elemei – mint a busóbunda, a vászongatya, a faragott álarcok, kereplők és kolompok – évszázadok óta változatlanok.

Busó-expressz indul Mohácsra, telet temetni

A Mohácsi Busójárásra utazók könnyebb eljutása érdekében február 18-án és 19-én, szombaton és vasárnap változás lesz a vonatmenetrendben.Ha kíváncsi a részletekre

Több mint 160 program lesz

Idén 15 helyszínen több mint 160 hagyományőrző programmal, többek között folklórműsorokkal, táncházak és busócsoportok bemutatóival, illetve családi és gyermekprogrammal várják a Mohácsra látogatókat.

Az első napokon a fiataloké lesz a főszerep a felvonuló maskarások között gyermek jankelék és kisbusók farsangolnak majd, este pedig busók részvételével táncházakat tartanak. 
Pénteken nyílik a busómaszkokat is felvonultató népművészeti kiállítás, szombaton pedig busócsoportok bemutatóira, lakodalmas menetre, illetve népművészeti és kézművesvásárra kerül majd sor.

Vasárnap kerül sor a busók Dunán való csónakos átkelésére Sokacrévbe, ahonnan elindul a népszokás legnagyobb felvonulása. A hétfői nap pedig házról-házra járnak a Kóló tér környékén a busófelvonulás résztvevői. 

Zárásképp kedden meggyújtják az óriásfáklyát és elégetik a telet szimbolizáló koporsót.

A mohácsi busójárás 2009 óta szerepel UNESCO szellemi örökség reprezentatív listáján és 2012 óta számít hungarikumnak.