Vezetői körlevélben utasította a bankokat a Magyar Nemzeti Bank (MNB), hogy amikor árat emelnek, világosan magyarázzák el az ügyfeleknek, miért döntöttek így, és lehetőleg színes betűkkel vagy háttérrel kiemelve jelöljék a kondíciós listákban.

Egyre drágább a bankolás, többe kerül a bankkártya, az sms, hirtelen fizetőssé vált a korábban díjmentes szolgáltatás, a jegybank pedig nem elégedett teljes mértékben a pénzintézetek tájékoztatási gyakorlatával.

Erre utal az a vezetői körlevél is, amelyet nemrég adott ki az MNB Kandrács Csaba alelnök aláírásával.

Ez több elvárást is tartalmaz annak érdekében, hogy a díjemelések ne bújhassanak el az akár több száz oldalas dokumentumokban vagy az apró betűs részekben:

  • A pénzintézeteknek törekedniük kell arra, hogy az ügyfelek is megismerhessék, konkrétan melyik jogszabály miatt kell díjat emelni. Mindezt közérthetően, átláthatóan kell elmagyarázni nekik.
  • A gyakran több tíz, sőt több száz oldalas dokumentumokban ne úgy frissítsék a változásokat, hogy egyszerűen kiadnak újabb dátummal egy módosított változatot, hanem vizuálisan is tegyék abban nyilvánvalóvá, melyek az új, módosított vagy kiegészített részek.
  • Jó gyakorlatnak tartja a felügyelet, ha a változásokat eltérő betűszínnel vagy színes háttérrel kiemelve jelenítik meg a hirdetményekben, üzletszabályzatokban. Tehát, ha változott a díja egy szolgáltatásnak, azt például a friss kondíciós listában piros színnel is kiemelik.
  • Példaértékű az is, ha a pénzintézet az elektronikus kapcsolattartást választó ügyfeleinek elektronikus úton, egy külön tájékoztatásban is összefoglalja a módosításokat. Ennek közérthetően tartalmaznia kell a módosítások lényegét azzal a figyelemfelhívással, hogy ez nem helyettesíti a szerződési feltételek változásának alapos áttanulmányozását. A tájékoztatásban egyértelműen meg kell jelölni a közzététel helyét a cég honlapján.

A díjemelések ellen mindezek betartása még nem védi meg az ügyfeleket, csak könnyebben átlátják, mely szolgáltatások miért drágultak - írja a bank360.hu.

Aki ezek alapján sokallja a költségeit, több dolgot is tehet:  érdemes átnézni a részletes számlaköltségeit, és a drága, már fölösleges vagy kiváltható szolgáltatásokról lemondani.