Az ügyben ítéletet hozó bíró a benyújtott kárigényből összesen 1 milliárd 825 millió forintnyit ítélt meg és tartott jogosnak. A bíró négy olyan esetet állapított meg, amelyben egyáltalán nem volt jogosult a felperes.

A bíró leszögezte, hogy a kártérítés nem az emberi életek pénzbeli értékéről, hanem az elszenvedett sérelem díjáról szól, amelyet a hatályos jogszabály alapján meg lehet állapítani – számolt be a HVG.

A tetemes összeget 15 napon belül a Panoráma Decknek, valamint a Viking Cruises AG-nek kell megfizetnie. Ugyanakkor nagy szórás van a hozzátartozóknak járó összegek között: míg valaki 80 millió forintot kap, addig más ötmilliót.

A Vikinget képviselő ügyvéd állítása szerint úgynevezett kitérési kötelezettsége lett volna a Hableánynak a Viking Sigyn előtt, ugyanakkor a bíró ezt abszurdnak vélte, mivel a Hableány kishajó a méretét tekintve negyedakkora volt, mint a Viking.

Hableány-baleset: a második hajó kapitányát is felügyelet alá vonták

Elrendelte a bíróság a Hableánnyal ütköző Viking Sigyn szállodahajó mögött haladó Viking Idun hajó kapitányának bűnügyi felügyeletét - tájékoztatta a Fővárosi Főügyészség csütörtökön az MTI-t.