Az ingatlanpiaci szakértő szerint

az év elejétől a balatoni ingatlanpiacon is élénkült ugyan a kereslet a tavalyihoz képest, igaz, akkor szinte nulla volt a piaci mozgás.

Krausz Gábor, a Balla Ingatlan siófoki irodája ingatlanközvetítője úgy véli:

a beruházók is vevőkre várnak most, tavaly óta nem is változtattak az árakon, az új építésű ingatlanok piacán is kevés tranzakció realizálódik.

Tapasztalatai szerint 

  • a vevők az alacsonyabb kamatok reményében kivárnak, illetve abban reménykednek, hogy majd árat csökkent az eladó,
  • miközben az eladók szintén kivárnak, amíg tudnak, és nem mérséklik az árakat.

Ezek hatására a  beruházások üteme is lelassult,

csak annyit tesznek bele amennyit muszáj, szépen lassan építkeznek, hátha közben történik valami pozitív a piacon és megindul a kereslet

- fogalmazott Krausz Gábor.

Szerinte akkor kell vásárolni, amikor mindenki elad, igaz, a jelenlegi helyzetben ehhez kell egy kis bátorság, és meg némi tőke.

Hozzátette: nem nagyon lehet alkudni, az értékesítési idők is jellemzően megnyúltak, sok ingatlan esetében években mérhető az eladás.

Az olcsó  ingatlanok kelnek el gyorsabban:

  • az 50 millió forint alatti áron megszerezhető présházakra,
  • mezőgazdasági ingatlanokra,
  • telkekre érezhető a legnagyobb kereslet, melyekre 30-50 négyzetméter alapterületű nyaralót, gazdasági épületet szeretnének építeni a vevők.
  • Ezen kívül nagyobb igény mutatkozik még a vidéki családi házakra, de csak a 70-80 millió forintos árszintig.

A befektetők egyelőre kerülik a Balatont, arányuk elhanyagolható jelenleg a vevői oldalon. 

  • Az állami támogatások sem nagyon pörgetik a piacot, azért sem, mert ezek igénybevételéhez jellemzően túl magasak errefelé az árak, Siófokon például egy új építésű családi ház  ára körülbelül 110 millió forintnál indul.
  • A hitelek viszont egyre nagyobb arányban jelennek meg ismét a vásárlásoknál, és sokan egészítik ki a meglévő alaptőkéjüket jelzálogkölcsönnel

Ami a bérleti piacot illeti, Siófokon egy lakás havi bérleti díja most 150 ezer forintnál indul, családi házat 250-300 ezer forinttól lehet kivenni. Nagy változásokra itt sem kerül sor, hiszen a térségben nincsenek olyan munkalehetőségek, vagy felsőoktatási központok, melyek tömegesen vonzanák az embereket.

A piacról a hosszú távú lakáskiadással foglalkozó befektetők is hiányoznak, csak nyári, rövid távú kiadók vannak jelen. Rövid távú kiadás esetében 30-40 ezer forint/éjszaka a kezdő ár, de olyan is előfordul, hogy 150-200 ezer forintot kérnek egy napért - olvasható az iroda közleményében.