Manapság elképzelhetetlen a balatoni strandolás hekk, lángos, főtt kukorica vagy palacsinta nélkül, ám száz évvel ezelőtt a tóparti éttermek egészen más kínálattal várták a vendégeket. 

1924 nyarán Siófokon – a patinás Sebesta és Sommer étterem étlapján –  nyoma sem volt a mai klasszikusoknak: halból mindössze citrommal tálalt ponty szerepelt, a korábban divatos mandulás harcsa, tormás csuka vagy kakukkfüves keszeg ekkorra már eltűnt a menüből. Az étteremben elsősorban meleg előételek  és klasszikus magyar ételek várták a vendégeket

A korabeli újságok beszámolói szerint a balatoni vakáció 1924-ben sem számított olcsónak: a szállások és az éttermi árak is borsosak voltak. Egy húszdekás süllőért akár 50 ezer koronát is elkértek, miközben a halászoktól olykor 40 ezerért egy kilót is vehetett a vásárló – írja az Agroinform.

A süllő ára azért volt ilyen magas,  mert gyakran Budapestre került értékesítésre a fogás, majd onnan szállították vissza a Balatonhoz, így a fővárosban olcsóbban lehetett hozzájutni, mint a tóparton 

A hekk csak 1971-ben jelent meg a Balatonnál, amikor a drága helyi halakat olcsó, Dél-Amerikából importált hallal váltották ki.

A mai balatoni büféhangulat helyett 100 éve tehát inkább elegánsabb, polgárias menük jellemezték a tóparti éttermek kínálatát.

Fájdalmas szembesülni azzal, hogy mennyibe kerül egy nyaralós nap a Balatonnál

Egy négytagú családnak ma már az egynapos kiruccanás a Balatonra is csillagászati összegbe kerül, még akkor is, ha nincs szállásköltség, mert az étkezés, az utazás, az esetleges belépők ára összeadódik. Bővebben >>>