A botulizmus ritka, de súlyos ételmérgezést előidéző fertőzés, amely elsősorban a nem megfelelően tartósított házi készítésű ételekben fordulhat elő, és akár halálhoz is vezethet – írja a Dívány. 

A toxin hőre érzékeny, így fogyasztás előtt az ételek alapos átmelegítése csökkentheti a kockázatot. A szakértők szerint a biztonságos előkészítés kulcsa a megfelelő hőkezelés, a kellő sav- és sótartalom biztosítása, valamint az élelmiszerbiztonsági alapelvek betartása.

A WHO ajánlásai szerint a helyes tartósítási gyakorlatok betartásával jelentősen mérsékelhető a fertőzésveszély.

A tünetek (köztük a kettős látás, nyelési nehézségek és izomgyengeség) jellemzően 12–36 órával a fertőzött étel fogyasztása után jelentkeznek, és gyorsan súlyosbodhatnak. Mivel a botulizmus légzőizom-bénulást is okozhat, a betegség gyanúja esetén azonnali orvosi ellátás szükséges.

Botulizmus miatt halt meg két ember Dél-Olaszországban az elmúlt napokban, miután egy zöldséges, kolbászos szendvicsből ettek. Egy 52 éves férfi és egy 45 éves nő ugyanabban a tengerparti büfékocsiban vásárolt paninit, a hatóságok azt feltételezik, hogy ezek voltak fertőzöttek.

Tömeges klórgáz-mérgezés egy magyar fürdőben, 120 embert kellett kimenekíteni

Evakuálni kellett a strandhelyszínt, miután mérgezés lett úrrá az alföldi fürdőkomplexumban. Sokan kerültek kórházba.
Bővebben>>>