Erről a premier előtt álló versenyformáról egyelőre csak annyit lehet tudni, hogy a mezőny várhatóan kisebb lesz, mint egy világbajnokságon, összetétele viszont azt az elképzelést tükrözi, hogy a színvonal a sok újításnak is köszönhetően szemkápráztató legyen. Ennek megfelelően a sportág színe-java, egytől egyig az elit képviselői olyan pénzdíjakhoz juthatnak, amire az atlétika berkein belül még nem volt példa.

Tárgyalni jöhetett a magyar fővárosba az elnök, de ennél többről nem lehet beszámolni, mert a WA még nem fedte fel a kártyáit, a leendő házigazdát pedig nem nyilvános pályázaton, hanem kétoldalú tárgyalások keretei között szeretnék kiválasztani.

Az Index szerint ezeknek az egyeztetéseknek az egyike talán éppen akkor kezdődött el, amikor Sebastian Coe, a nemzetközi szövetség első embere tavaly novemberben visszatért Budapestre, és nem csak azért, hogy a világbajnokság szervezőinek még egyszer kifejezze az elismerését.

Amennyiben az Index információi pontosak, április végén, május elsején ismerheti meg a világ az első World Athletics Ultimate Championships leendő házigazdájának a nevét.

Egyelőre csak a Magyar Közlöny árulkodik 

Ami pedig a magyar előkészületeket illeti, támpontot valójában csak a Magyar Közlöny 2024. évi 35. számában megjelent kormányhatározat jelent, amely kivonatolva a következőkről szól:

  • A kormány támogatja, hogy a Magyar Atlétikai Szövetség a Nemzetközi Atlétikai Szövetség felkérése alapján a 2026. évi World Athletics Ultimate Championships esemény budapesti megrendezésére vonatkozó szándékát bejelentse a Nemzetközi Atlétikai Szövetségnek.
  • Az ide vonatkozó törvény alapján garanciát vállal a sportesemény megrendezésére.
  • Kiemelt nemzetközi sportrendezvénnyé nyilvánítja a sporteseményt.
  • Egyetért azzal, hogy a sportesemény rendezési jogának megszerzése esetén az előkészítéssel, a szervezéssel és a lebonyolítással kapcsolatos feladatokat a Nemzeti Rendezvényszervező Ügynökség Nonprofit Zártkörűen Működő Részvénytársaság lássa el a MASZ közreműködőként történő bevonásával.

Amennyiben három év elteltével Budapest újra egy atlétikai csúcsesemény házigazdája lehet – aligha máshol, mint az igényeknek megfelelően kialakított Nemzeti Atlétikai Központban – a World Athletics választása egyúttal vigaszt is jelenthet azok után, hogy Budapest elég gyorsan elállt attól a 2022-ben megismert szándékától, hogy megpályázza a 2026. évi szabadtéri Európa-bajnokságot.