A Napi Gazdaság szerdai számának cikke

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal által felderített szerzői jogokat érintő bűncselekmények java része a kisebb hamisítások körébe tartozik, összességében néhány száz millió forint értéket képviselve − tavaly óta kizárólag a NAV foglalkozik ezekkel, korábban a VP és a rendőrség megosztva nyomozott. Az összesen 3,5 milliárd forint elkövetési érték nagyobb részét 2011-ben nem is az ilyen típusú bűncselekmények tették ki, hanem az internetes kalózkodás különböző területein elkövetett visszaélések. Tavaly 11 ilyen esetben végzett felderítést és nyomozást a NAV, az elkövetési érték pedig 2,5 milliárd forint volt. Vagyis ezeknek átlagosan több mint 225 millió forint az elkövetési értéke, míg a többi ügynek kevesebb mint 200 ezer forint.

 

Nem véletlen, hogy a NAV az ilyen ügyekre külön osztályt alakított ki. Az osztály több illegális szervert foglalt le, ezek  olyan weboldalakhoz kapcsolódtak, amelyek szerzői joggal védett tartalmakat tettek elérhetővé. Olyan csoportot is felszámolt a NAV, amely illegális felvételeket dolgozott át s látott el magyar szinkronnal. Ezzel jelentősen csökkent a magyar szinkronnal illegálisan forgalomba kerülő premier filmek száma. Az oldalak bevétele az előfizetésekből keletkezett − egy nagyobb, 50 ezer felhasználó által látogatott oldal, amelyen ötezer filmhez lehetett hozzáférni, tízmillió forint bevételt produkált 670 millió forint vagyoni hátrányt okozva.

A lefoglalt szervereken a legtöbb tartalom film volt, nagyjából húszezer. Emellett 12 ezer szoftver, játék és e-könyv, valamint kilencezer zenei művet találtak a nyomozók. Az éves működés során a NAV tapasztalatai szerint olyan webszerverek is megszűntek, amelyek ellen nem is nyomoztak. Elsősorban olyan oldalak után kutattak, amelyek emelt díjas sms-ért vagy átutalásos fizetés ellenében kínálták a tartalmakat. Az ilyen szerverek számának csökkenésével együtt megnőtt az úgynevezett torrent- és linkelős weboldalak keresettsége. Itt közvetlenül nincs illegális tartalom a szervereken, csak fájlcsere történik, ám ezzel a torrentelés esetlegesen bűnsegédi magatartásnak minősülhet.

 

Szerzői jogot érintő bűncselekmények
millió forint
20072008200920102011
Esetszám457450214016805140
Elkövetési érték100849127447313499
Forrás: NAV