Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter szeptember 6-án Lovasberényben, a kormány kétnapos kihelyezett ülése után jelentette be, hogy növelik az adóbeszedés hatékonyságát, amiből 40 milliárd forintos többlet áfabevételre számítanak, a kormány részben ezzel kívánja "befoltozni" az idei büdzsében - a vártnál alacsonyabb gazdasági növekedés miatt - keletkező mintegy százmilliárdos hiányt.

A Deloitte hírlevele ismerteti: a kitűzött célt a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) elsősorban az áfaellenőrzések gyakoriságának és hatékonyságának növelésével szándékozik elérni, ami további adminisztrációs terhet és fizetési kötelezettséget róhat az adóalanyokra.

A fokozott adóhatósági ellenőrzés indoka abban keresendő, hogy 2011 szeptemberéig a költségvetési törvényben meghatározott áfabevételnek csupán az 55 százaléka folyt be. A NAV az arány javítása érdekében elsősorban formai és tartalmi szempontok figyelembe vétele mellett az adóalanyok számlázási gyakorlatát, illetve az értékesítési láncokat, és azok áfakezelését kívánja fokozottan górcső alá venni.

"Tapasztalataink alapján arra számítunk, hogy az adóhatóság főként az áfalevonási jog gyakorlását, az egyenes és fordított adózás helyes alkalmazását, a láncügyleteket, illetve a közösségen belüli értékesítéseket fogja kiemelten vizsgálni. Várakozásaink szerint a fokozottabb ellenőrzések miatt gyakoribbá fog válni, hogy az adóhatósági határozatok bírósági felülvizsgálatát kell kérni. Ezért is tartjuk kiemelten fontosnak, hogy már az adóhatósági jegyzőkönyv elkészülte előtt törekedjünk lezárni az adóhatóság számára megnyugtató módon minden vitatott kérdést a megfelelő szakmai érvek és az azokat alátámasztó korábbi állásfoglalások, bírósági határozatok bemutatásával" - írja a Deloitte hírlevelében.