A legnagyobb értékben az áfabevételek nőnek az idénhez képest, ugyanis a jövő évi költségvetés az idei tervnél 208 milliárd forinttal magasabb összeggel számol. Az eredmény nem meglepő, hiszen a kormány már két hete bejelentette, hogy januártól 25-ről 27 százalékra emelkedik az áfa felső kulcsa - ugyanakkor az eddig kiszivárgott hírek szerint komoly termékátsorolásokra nem készül a kormány. Az elmúlt hetekben nagy figyelmet kapott jövedéki adó emelése viszont csak 1,9 százalékos bevételnövekedést tesz lehetővé.

Nem sokkal marad el ettől az szja-ból származó bevételi többlet, hisz ezen a soron 187,7 milliárd forinttal magasabb bevételi terv szerepel az idei számokhoz képest. A kormány azt is bejelentette, hogy 2012 januárjától kivezeti az adójóváírást, amely az átlagos és az az alatti jövedelmek esetében adónövekedést jelent. A kormány ugyanakkor arra ösztönzi a munkaadókat, hogy az adóveszteséget béremeléssel kompenzálják az alkalmazottaknál, ennek ösztönzésére 84,6 milliárd forintot különítettek el a költségvetésben.

A tervek szerint azon munkavállalók kaphatnak kompenzációt, akik 2012 februárjáig legalább öt százalékos béremelést hajtanak végre. Szintén a lakossági terheket növeli, hogy az eljárási illetékek is jelentősen (25,2 százalékkal) emelkednek, ám a részletekkel még itt is adós a kormány, hisz a költségvetést megalapozó adótörvényeket még nem terjesztették be. Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter korábban jelezte, hogy a gépkocsi átírási illetékek biztos, hogy emelkedni fognak. A költségvetés indoklásból az is kiderül, hogy a lakásátírási illetékek - tekintettel a devizahitelesek problémáira - várhatóan nem változnak.

Arányaiban viszont jelentős adóteher-növekedés vár a vállalkozásokra is 2012-ben, hisz a társaságiadó-bevételek az idei tervezett szinthez mérten 23,7 százalékkal emelkednek. A kormány tervei szerint a társasági adó kulcsa ugyan nem nő, ám januártól az elhatárolt veszteség az adóalap ötven százalékáig lesz felhasználható - a kormány ettől az intézkedéstől 31 milliárd forintos többletbevételt remél. Ehhez képest a társaságiadó-bevételi többlet 68 milliárd forint, vagyis a kormány 37 milliárd forintos pluszt remél az inflációtól és az általa 1,5 százalékra tervezett gazdasági növekedéstől. (A Napi Gazdaság Online által megkérdezett elemzők ennél kisebb GDP-növekedést várnak, nem kizárt a recesszió sem.)

Az eva minden bizonnyal marad, hiszen az idei 180 milliárd forint után ebből az adónemből 179 milliárd forintot vár a kormány.

Új közteher lesz biztosítók által fizetendő baleseti adó, amiből az Egészségbiztosítási Alap 27 milliárd forintos bevételt remél. A költségvetési javaslatból nem derül ki, hogy milyen szabályok szerint vetnék ki ezt az adót. (Ezzel kapcsolatos jegyzetünk itt olvasható.) További jelentős bevételt remél a kormány a cégautók adóztatásának emeléséből, ugyanakkor a tavaly bevezetett ágazati különadókból és a bankadóból nem tervez többletbevételeket a költségvetés.