Jöhet a mérséklődő infláció és a kamatcsökkenés korszaka
Jöhet a mérséklődő infláció és a kamatcsökkenés korszaka

Jöhet a mérséklődő infláció és a kamatcsökkenés korszaka

A 60 százalék alatti GDP-arányos államadóssággal Magyarország elérné azt amit az elmúlt években a fejlett nyugati országoknak sem sikerült, hogy kikerüljenek az adósság spirálból – mondta az MCC Gazdaságkutató műhelyének vezetője a Napi.hu videó podcastjában. Sebestyén Géza arról is beszélt, hogy az Orbán Viktor miniszterelnök által említett történelmi jelentőségű beruházások rövid távon is érzékelhető hatással lesznek a magyar gazdaságra. Sebestyén hozzátette, hogy az infláció mérséklődése már most is tapasztalható és a következő hónapokban még inkább jellemző lehet, így a kormány által várt kamatcsökkentéseket hamarosan meglépheti a Magyar Nemzeti Bank.
Gáll Csongor, 2023. március 10. Fotó: Napi.hu

Meghallgatva Nagy Márton és Varga Mihály miniszterek előadásait, „megnyugodhatok, minden rendben van” – kezdte előadását Orbán Viktor az iparkamara (MKIK) csütörtöki gazdasági évnyitóján. A kormányfő elmondta, hogy – miután a tavalyi évnyitó óta volt egy választás is – a mostani kormány egy gazdasági fókuszú kormányzat. Az évnyitón a gazdasági területekért felelős miniszterek mellett Parragh László MKIK-elnök is felszólalt.

Orbán Viktor és Nagy Márton is arról beszélt, hogy „szükség lesz 500 ezer új munkavállalóra”. Az okokról a gazdaságfejlesztési miniszter azt mondta, hogy ez a növekedés egyik alapfeltétele az energia mellett.

Az elhangzottakról Sebestyén Gézát, az MCC Gazdaságkutató műhelyének vezetőjét kérdeztük.

A beszélgetésben többek közt szó volt 

  • a jegybank monetáris politikájáról,
  • a termékenységi rátáról,
  • a munkaerőpiac sajátosságairól, 
  • arról, hogy az eurózóna adósságcsapdába kerülhet,
  • valamint a magyar államadósság alakulásáról is.

Nagy Márton: A jegybankról is tudnék beszélni, de azt most hagyjuk

Az iparkamara évnyitóján sem látszik enyhülni a viszony a kormány és az MNB között.

További videók

Ajánlom figyelmedbe az alábbi cikket!

Jöhet a mérséklődő infláció és a kamatcsökkenés korszaka

A 60 százalék alatti GDP-arányos államadóssággal Magyarország elérné azt amit az elmúlt években a fejlett nyugati országoknak sem sikerült, hogy kikerüljenek az adósság spirálból...

A NAPI Online nem vállal felelőséget a cikküldő "Megjegyzés" mezőjébe írt tartalomért és kijelenti, hogy a cikküldő kizárólag látogatóink kezdeményezésére küld leveleket. Tájékoztatásul közöljük, hogy a cikküldő minden elküldött levélben megjeleníti a küldést kezdeményező látogató IP címét.

Copyright 2001-2024 www.napi.hu Online Kft. Minden jog fenntartva.