A japán gazdasági csoda és ami mögötte van
A japán gazdasági csoda és ami mögötte van

A japán gazdasági csoda és ami mögötte van

Sebestyén Géza matematikus-közgazdász, a Mathias Corvinus Collegium gazdaságpolitikai műhelyének vezetője igyekezett választ adni a Krachban arra, hogy mi is állt a japán gazdasági csoda mögött, amely a világháborús vesztesből kapitalista győztest varázsolt.
Horváth Tibor, 2023. november 30. Fotó: Economx

Japánmásodik világháború vesztesei közé tartozott, ám ennek ellenére az ipar és a gazdaság modernizációjának köszönhetően soha nem tapasztalt gazdasági és társadalmi fejlődés indult el az országban 1960 után, amit a gazdaságtörténet „japán csodának” nevezett el. Létezik-e egyáltalán csoda a gazdaságban vagy e mögött csak tudatos építkezés állt?

A Krach vendége, Sebestyén Géza matematikus-közgazdász kiemelte, hogy egy porig rombolt és megszállt ország gazdaságát kellett újjáépíteni. Az 1980-as évekre lélegzetelállító szintre jutott az az ország, amelyet 1945 után még a kutya se irigyelt. Innentől kezdve lett érdekes a közgazdászok számára is a Japán modell. A távol-keleti ország is egyre inkább feltűnt más országokban jellemzően cégfelvásárlásokon keresztül.

A 80-as évek vége felé a műkincspiac legnagyobb befektetői is japánok voltak.

Az ország megnövekedett presztízsét jelzi az is, hogy a filmgyártásban is egyre komolyabb szerep jutott neki. A Die Hard egyik legismertebb jelenetét is egy japán felhőkarcolóban forgatták. A japán vállaltok ekkor már az Egyesült Államokban is megvetették a lábukat jó pár cég felvásárlásával. Washington részéről volt is egy valós félelem, hogy a japán gazdaság túlnőheti őket. A 90-es évek elején a világ tíz legnagyobb bankjának a többsége japán volt.

  • Hogyan módosult az Egyesült Államok és Japán viszonya a világháború után?
  • Mivel járt a korlátlan export és a világ elől elzárt belső piac?
  • A speciális vállalatrendszerek, hogyan váltak a gazdasági csoda támogatóivá?
  • A japán munkamorált hogyan erősítették a cégek a dolgozókban?

Mindezekre a kérdésekre választ kaphatnak az Economx gazdasági podcastjából, a Krachból.

 

További videók

Ajánlom figyelmedbe az alábbi cikket!

A japán gazdasági csoda és ami mögötte van

Sebestyén Géza matematikus-közgazdász, a Mathias Corvinus Collegium gazdaságpolitikai műhelyének vezetője igyekezett választ adni a Krachban arra, hogy mi is állt a japán gazdasági csoda...

A NAPI Online nem vállal felelőséget a cikküldő "Megjegyzés" mezőjébe írt tartalomért és kijelenti, hogy a cikküldő kizárólag látogatóink kezdeményezésére küld leveleket. Tájékoztatásul közöljük, hogy a cikküldő minden elküldött levélben megjeleníti a küldést kezdeményező látogató IP címét.

Copyright 2001-2024 www.napi.hu Online Kft. Minden jog fenntartva.