Áldatlan állapotok a patikákban, pultosok lettek a gyógyszerészek
Áldatlan állapotok a patikákban, pultosok lettek a gyógyszerészek

Áldatlan állapotok a patikákban, pultosok lettek a gyógyszerészek

Kritikus szintre jutott a munkaerőhiány a hazai gyógyszerész szakmában, ami azt jelenti, hogy hónapok óta nincs minden patikában szakember. Az áldatlan állapotokról Csupor Dezső gyógyszerészt kérdeztük.
Faragó Janka, 2024. július 2. Fotó: Getty Images - Csupor Dezső gyógyszerész

Évek óta kritikus gyógyszerészhiány uralkodik Magyarországon, és egy május 6-i rendelet már azt is kimondja, hogy nem kötelező a gyógyszerész jelenléte a fiókgyógyszertárakban.  

Csupor Dezső szerint ez nagyon nincs rendben, hiszen az új gyógyszerek kiadására csak egy gyógyszerész képes. Minden más megoldás nélkülözi a szakmát. Ezzel együtt a gyógyszerész arra is felhívta a figyelmet, hogy sokan, sokszor - tévesen - pultosnak nézik a kollégákat. Miközben valójában ők azok, akik pár jól irányzott kérdéssel, komplex tanácsot tudnak adni a gyógyszerek szedését illetően.

A másik, munkaerőt kiváltó terv a gyógyszer-automaták bevezetése, amelynek indoka munkaerőhiányon túl a gyógyszervásárlás lehetőségének 24 órás megteremtése. 

Csupor Dezső elmondta, nincsenek illúziói ezzel kapcsolatban:

sajnos a gyógyszerészek társadalmi megítélése nem túl magas, ezért sokan a gyógyszerautomatát fogják választani.

A videocast-ban szó volt még:

  • a gyógyszerészek fizetéséről;
  • a képzési nehézségekről;
  • öndiagnosztizáló társadalmunkról;
  • valamint a gyógyszerfogyasztási szokásainkról. 

Kövesse az Economx.hu-t!

Értesüljön időben a legfontosabb gazdasági és pénzügyi hírekről! Kövessen minket Facebookon, Instagramon, Redditen vagy iratkozzon fel Google News és YouTube-csatornánkra!

További videók

Ajánlom figyelmedbe az alábbi cikket!

Áldatlan állapotok a patikákban, pultosok lettek a gyógyszerészek

Kritikus szintre jutott a munkaerőhiány a hazai gyógyszerész szakmában, ami azt jelenti, hogy hónapok óta nincs minden patikában szakember. Az áldatlan állapotokról Csupor Dezső...

A NAPI Online nem vállal felelőséget a cikküldő "Megjegyzés" mezőjébe írt tartalomért és kijelenti, hogy a cikküldő kizárólag látogatóink kezdeményezésére küld leveleket. Tájékoztatásul közöljük, hogy a cikküldő minden elküldött levélben megjeleníti a küldést kezdeményező látogató IP címét.

Copyright 2001-2024 www.napi.hu Online Kft. Minden jog fenntartva.