Petschnig Mária Zita: Hatalmas gond lesz még az államadósságból
Petschnig Mária Zita: Hatalmas gond lesz még az államadósságból

Petschnig Mária Zita: Hatalmas gond lesz még az államadósságból

Nem várt öröm, hogy még 2023 végén megérkezett az uniós források első részlete, hiszen így sokkal jobb pozícióból várhatta januárban a globális pénzpiac elindulását a magyar gazdaság, mondta Petschnig Mária Zita az economx.hu podcastjában. A közgazdász szerint árnyalja a képet, hogy a most megérkezett forrást már a tavalyi évben elköltötték.
Gáll Csongor, 2024. január 16. Fotó: Economx / Economx.hu

Petschnig Mária Zita arra figyelmeztetett, hogy az elmúlt évek laza költségvetési politikájának meg lesz a következménye, hiszen már a Költségvetési Tanács is aggályosnak tartja Magyarország devizaadósságát.

Az Orbán-kormány érdeme, hogy 2010 és 2019 között harmadára faragta a külső államadósságot, így az is nekik róható fel, hogy ezt az eredményt 4 év alatt lerontották. 2023 év végére újra megközelítette a 30 százalékot a külföldi adósság, ami kockázatos és sérülékennyé teszi a magyar gazdaságot.

 

A közgazdász szerint a következő évek egyik legnagyobb problémája az államadósság törlesztése lesz, hiszen a kamatokat minden makrogazdasági trend negatívan befolyásolja, ráadásul a belföldi állampapír állomány mellett a szakértők arról beszélnek, hogy példátlanul magas a Magyarországnak juttatott külföldi hitel költsége. Mindez annak tükrében különösen kártékony, hogy a kormányzat presztízsberuházásokat és a választási kampány alatti támogatásokat finanszírozta hitelből.

További videók

Ajánlom figyelmedbe az alábbi cikket!

Petschnig Mária Zita: Hatalmas gond lesz még az államadósságból

Nem várt öröm, hogy még 2023 végén megérkezett az uniós források első részlete, hiszen így sokkal jobb pozícióból várhatta januárban a globális pénzpiac elindulását a magyar...

A NAPI Online nem vállal felelőséget a cikküldő "Megjegyzés" mezőjébe írt tartalomért és kijelenti, hogy a cikküldő kizárólag látogatóink kezdeményezésére küld leveleket. Tájékoztatásul közöljük, hogy a cikküldő minden elküldött levélben megjeleníti a küldést kezdeményező látogató IP címét.

Copyright 2001-2024 www.napi.hu Online Kft. Minden jog fenntartva.