Megmenekül az egykori Dunaferr és a dunaújvárosi acélgyártás
Megmenekül az egykori Dunaferr és a dunaújvárosi acélgyártás

Megmenekül az egykori Dunaferr és a dunaújvárosi acélgyártás

Kampányszerű termeléssel indult újra a Dunaújvárosi acélgyártás, ennek ellenére még komoly befektetésekre van szükség az új tulajdonos részéről, hogy valóban ki lehessen mondani, hogy megmenekült a gyár és annak a dolgozói. Ha minden a tervek szerint halad, akár néhány éven belül zöld acél készülhet majd az üzemben, amely nem pusztán azért fontos, mert a jövőben előírás lesz a tisztább energia felhasználásával készült acél, hanem a cégek számára is kiemelt jelentőségű lesz, hogy fenntarthatóbb alapanyagot használjanak fel a termékeikben – mondta el Móger Róbert az Economx podcastjában.
Magyar Márton, 2024. február 9. Fotó: Economx / Nagy Tamás - Móger Róbert a Magyar Vas- és Acélipari Egyesülés igazgatója

Fenntarthatatlan volt a korábbi módja az acélgyártásnak, így nem csoda, hogy a komoly történelemmel rendelkező gyár 2019-től kezdve gyakorlatilag a csőd irányába haladt, hiszen semmilyen lényegi körülmény nem állt rendelkezésre a gyártáshoz. Az évtizedek óta alkalmazott dunaújvárosi módszerrel kapcsolatban nem minőségi problémák merültek fel, sokkal inkább gazdasági, hiszen sem vasérc, sem pedig szén nincsen az országban, az importkényszer pedig már önmagában fenntarthatatlanná tette a működést, az új technológia, amely acélhulladék felhasználásával készítene új termékeket. Ezt a modellt alkalmazza az ózdi gyár, amelynek a működését leginkább a megrendelések befolyásolják.

A csőd és a felszámolási eljárás után a dunaújvárosi acélgyártást most egy nemzetközi szereplő, a Liberty próbálja feléleszteni. A cég már a csődeljárás alatt is segítette a gyártást azzal, hogy előfinanszírozta a szenet, amely nélkül a technológia nem működtethető. A Liberty pénzügyi helyzete stabilnak mondható, így semmilyen tény nem szól az ellen, hogy a beruházásokhoz szükséges fél, de akár egy milliárd eurós költséget vállalja, hiszen a környezetvédelmi beruházás a fenntarthatóság mellett üzleti érdekeket is szolgál, mivel Móger véleménye szerint minél korábban lehet átállítani a gyártás szénről áram alapúra, annál nagyobb haszonnal számolhatnak a tulajdonosok az értékesítésnél.

A Magyar Vas- és Acélipari Egyesülés igazgatója megerősítette azt is, hogy a Liberty nem számol azzal, hogy a gyártásban jelenleg résztvevő szakembereket el kellene bocsátani, de az átképzésük részben biztosan szükséges lesz, de új munkatársak felvételét is szükségessé teszi a technológiai átállás. A jelenlegi számítások szerint 2026-ra állhat vissza a teljes gyártási kapacitás.

További videók

Ajánlom figyelmedbe az alábbi cikket!

Megmenekül az egykori Dunaferr és a dunaújvárosi acélgyártás

Kampányszerű termeléssel indult újra a Dunaújvárosi acélgyártás, ennek ellenére még komoly befektetésekre van szükség az új tulajdonos részéről, hogy valóban ki lehessen mondani,...

A NAPI Online nem vállal felelőséget a cikküldő "Megjegyzés" mezőjébe írt tartalomért és kijelenti, hogy a cikküldő kizárólag látogatóink kezdeményezésére küld leveleket. Tájékoztatásul közöljük, hogy a cikküldő minden elküldött levélben megjeleníti a küldést kezdeményező látogató IP címét.

Copyright 2001-2024 www.napi.hu Online Kft. Minden jog fenntartva.