Nagyot zuhant a Trump Media & Technology Group részvényeinek értéke. Donald Trump közösségi média platformjának, a Truth Social anyavállalatának papírjai az elmúlt napokban közel 30 százalékot estek.

A részvények múlt héten debütáltak az értéktőzsdén, nem is akárhogy: egy meredek emelkedéssel a 70 dolláros szintet is megkarcolta az árfolyam március végén, ez a hét azonban már kevésbé alakul rózsásan a befektetőknek: a szerdai kereskedést 49 dolláron zárta a média vállalat.

Gigantikus veszteség

Az árfolyamzuhanás hátterében egy friss bejelentés áll, miszerint a vállalat súlyos veszteségeket termelt, valamint nagy kockázatokkal néz szembe Trump platformhoz kapcsolódó viszonya miatt.

Az elnökjelölt vállalata mindössze 4 millió dolláros eladást hozott össze 2023–ban, a gyenge bevételek mellett pedig 60 millió dollárra rúgnak a cég veszteségei. A bejelentés arra is figyelmeztette a befektetőket, hogy veszteséges működés várhatóan az elkövetkezendő években is így fog folytatódni. A működési veszteség és negatív cashflow fennmaradását azzal indokolta a vállalat, hogy erőforrásait a felhasználóbázis növelésére, valamint új hirdetők bevonzására kell fordítania.

A Truth Socialt jelenleg körülbelül 9 millióan használják, és sikeressége nagyban függ Trump személyes népszerűségétől, ez pedig nagyobb rizikónak teszi ki az anyavállalatot a többi közösségi platformhoz képest. Amennyiben Trump népszerűségén csorba esik, annak végzetes következményei lehetnek a cég fennmaradására is.

Ha a felhasználók száma, vagy az aktivitásuk a platformon jelentősen csökken, akkor a hirdetők nem fogják vonzónak tekinteni a Truth Socialt marketing szempontból. A csökkenő reklámbevétel pedig fatális károkat okozhat a cég operatív működésében – figyelmeztetett a vállalat.

Egyre többen shortolják

A Trump Media & Technology Group piaci kapitalizációja még a hatalmas zuhanás után is körülbelül 6 milliárd dollár. Ez pedig még mindig egy abnormálisan magas szám egy olyan vállalatnál, aminek csak 4 millió dolláros bevétele van, évről évre veszteséges és limitált növekedési potenciállal rendelkezik. Összehasonlításképpen, a szintén nemrég tőzsdére lépő Redditet évi 800 milliós árbevétel mellett (ami Trump cégének körülbelül 200-szorosa) 8 milliárd dollárra értékelik, valamint a felhasználóbázisok között is óriási a különbség: a Reddit 73 millió aktív felhasználóval rendelkezik a Truth Social 9 millió regisztrált felhasználójához képest.

Ráadásul sok elemző még így is túlárazottnak ítéli a Redditet, így nem csoda, hogy egyre többen fogadnak Trump vállalatának árfolyamesésére. Matthew Unterman, a tőzsdei kereskedési adatokkal foglalkozó S3 igazgatója szerint akkora az igény a Trump Media shortolására (azaz a papírok árfolyamesésére való fogadásra), hogy alig találni a piacon ehhez kölcsönvételre elérhető részvényt.

Trumpnak kell a magas árfolyam

Bár a volt amerikai elnök az elmúlt napokban egy 175 millió dolláros óvadékkal megmenekült egy 454 millió dolláros bírság megfizetésétől, nem engedheti meg, hogy a vállalatának árfolyama tovább zuhanjon. Trump 78,75 millió darab részvényt birtokol a cégben, ami jelenlegi árfolyamon kicsivel kevesebb, mint 4 milliárd dollárt ér, az elmúlt napok esése előtt viszont a részesedése még nagyjából 6 milliárd dollárt tett ki.

Az elnökjelöltnek a pénzére azonban még mindenképp várnia kell: szabályozások miatt az elkövetkezendő 6 hónapban még nem adhat el, vagy ruházhat át részvényeket.


Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!