Hihetetlenül erős negyedévet zárt az amerikai részvénypiac, a főbb indexek szép hozammal hálálták meg a befektetői bizalmat. Az S&P 500 az év első kereskedési napjához képest több, mint 10 százalékot javított, tőle nem sokkal maradt el a Nasdaq 100 a maga 9,1 százalékos növekedésével, de a Dow Jones ipari index is 5,6 százalék pluszban zárta a márciusi kereskedést.

Az elemzők a hatalmas emelkedést a magas infláció ellenére is stabil lábakon álló gazdasággal, valamint az alapkamat csökkentési várakozásokba vetetett egyre nagyobb befektetői bizalommal magyarázzák. A mesterséges intelligencia üzleti kihasználásában rejlő lehetőségek pedig még magasabbra hajtották sok technológiai vállalat részvényeit.

Új történelmi csúcs

Az S&P 500 két év után idén januárban ért el új történelmi csúcsot. A vezető részvényindex jó teljesítménye aztán az egész negyedév alatt kitartott és 5254 dolláros szinten zárta a márciust. Az idei év nyereségének kulcsa az volt, hogy a befektetők nagy bizalmat szavaztak annak, hogy az infláció a gazdaság komoly visszaesése nélkül mérséklődik az USA–ban. A Bank of America szerint az alapkezelők kétharmada számít erre a puha landolásra, és mindössze 10 százalékuk készül súlyosabb gazdasági fordulatra.

A legutóbbi kamatdöntő ülés után Jerome Powell, a jegybank elnöke is optimistán nyilatkozott az amerikai gazdaság kilátásairól, és megerősítette a piacot abban a várakozásában, hogy 2024–ben három, egyenként 25 bázispontú kamatvágásra számíthatnak. Az első kamatcsökkentés akár már júniusban megérkezhet, a piaci szereplők erre nagyjából 50 százalék esélyt látnak.

A kommunikációs- és energiaszektor vezet

A legjobban teljesítő ágazat a kommunikációs szolgáltatásoké volt, amely 15,6 százalékot emelkedett az év első három hónapjában, de szintén több, mint 12 százalékot javított az energia, a technológia, valamint a pénzügyi szektor is.

Az ingatlanszektor volt az egyetlen ágazat, amelynek csökkent az értéke 2024–ben, körülbelül 1,4 százalékot esett január óta. Nem csak az amerikai ingatlanfejlesztők vannak hátrányos helyzetben a magas kamatkörnyezet miatt, az európai társaik nehézségeit ebben a cikkünkben elemeztük.

A mesterséges intelligencia a sláger

A befektetők különös figyelmet szenteltek annak, hogy mely vállalatok tudják leginkább kihasználni a mesterséges intelligencia területén tapasztalható fejlesztéseket. Az egyik legfelkapottabb részvények a 87 százalékot javuló Nvidia papírjai voltak, de más chip–gyártók és techvállalatok is jelentős hozamot termeltek a tulajdonosaiknak, a 250 százalékos emelkedést produkáló Super Micro Computerről korábban itt írtunk. Az AI hullámot újabban az Astera Labs próbálja meglovagolni, a chip–gyártó papírjai egy héttel ezelőtt debütáltak a tőzsdén.

A (mégsem annyira) Csodálatos Hetes

A Csodálatos Hetesként (Magnificent Seven) emlegetett óriásvállalatok nem mindegyike tudta megismételni 2024 első negyedévében a tavalyi valóban csodálatos teljesítményét. A korábban említett Nvidia menetelését egyedül a Mark Zuckerberg vezette Meta tudta megközelíteni, árfolyama eddig 40 százalékot emelkedett idén, és fennállása során először fizetett osztalékot a részvényeseknek.

Az Amazon és Microsoft még jobb teljesítményt tudott nyújtani a piacnál (20, illetve 13 százalékot emelkedett papírjaik árfolyama), az Alphabet (a Google anyavállalata) azonban már valamelyest elmaradt a piactól a maga 9 százalékos növekedésével.

Az Apple befektetőire viszont kimondottan rájárt a rúd, a részvények értéke majdnem 8 százalékot zuhant és jelentősen csökkent a kínai piacra eladott iPhone–ok mennyisége is. És ha ez még nem lett volna elég, az Amerikai Igazságügyi Minisztérium is rászállt az Apple–re: a DOJ trösztellenes pert akasztott a techóriás nyakába.

A negyedév vesztese cím azonban egyértelműen a Teslat illeti meg. Elon Musk zászlóshajójának papírjai 30 százalékos mínuszban állnak, a Wall Street elemzői egyre-másra csökkentik várakozásaikat a részvények kilátásaival kapcsolatban, az elektromos autók piacának növekedése pedig kezd zátonyra futni. A szakértők szerint a vállalatot a mesterséges intelligencia és robotika terén végzett fejlesztései terelhetik vissza a növekedés útjára.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!