Még mindig szédelegnek az OTP részvényeiBudapesti Értéktőzsdén azután a pofon után, amelyet a bankadó felvetése okozott szeptember végén az amúgy is elromló nemzetközi tőkepiaci hangulattal párosulva.

Pedig egészen szép emelkedő trend van a bankpapír mögött, a tavaly októberi 7900 forint körüli mélypontról szeptember végére egészen 14700 forint fölé emelkedett árfolyamuk. Mindezt úgy, hogy az idén márciusi kirázókörtől eltekintve nem igazán sérült a magasabb mélypontok és magasabb csúcsok sorozat a grafikonon, tehát viszonylag intakt emelkedő trendet tudod produkálni a papír.

Ebbe az emelkedő trendbe rondított bele a bankadó felvetésének gondolata (ami időközben önkéntes kamatplafon vállalásává finomult), ami időben nagyjából egybeesett azzal az eladási hullámmal, amely a nemzetközi tőkepiacokon bontakozott ki Jerome Powell, a Fed elnökének szavai nyomán. Jelezte ugyanis, elképzelhető, hogy a magas kamatszint a korábban vártnál hosszabb ideig is fennmaradhat a világ vezető gazdaságában.

Még életben az emelkedő trend az OTP árfolyamában
Még életben az emelkedő trend az OTP árfolyamában
Kép: economx, Economx.hu

Az OTP részvényei akkor 5 nap leforgása alatt estek 14770 forintos csúcsukról egészen a 12800 forint körüli zónáig. Itt megállt a zuhanás és azóta egy sávozásszerű mozgás kezd kialakulni a részvényárfolyamban, amelynek alsó részét a 12900 forint körüli, felső részét pedig a 13600 forint körüli szintek jelentik.

Igazán klasszikus sávozás még nem alakult ki, mivel a 13600 forintos felső szélről még nem fordult le másodszor az árfolyam. Ez a szint egyébként azért funkcionálhat most átmenetileg ellenállásként, mivel szeptember 21-én a nagy esés napján még támasz volt, amelyen nagy forgalom mellett öntötték át a papírokat.

A jó hír az hogy ezzel a nagy eséssel gyakorlatilag csak egy megerősített támasz szint esett el a részvényárfolyamban, az 50 napos mozgóátlag és az augusztus közepi lokális mélypont formájában.

A hosszútávú trend szempontjából kiemelt jelentőséggel bíró július eleji lokális mélypont azonban még nem sérült. Tehát az emelkedő trend sem sérült és a technikai elemzés hüvelykujjszabálya szerint a trend meglétét mindaddig feltételezni kell, amíg az ellenkezőjéről bizonyíték nem érkezik. Így hosszabb távon arra lehet számítani, hogy magasabb csúcsok és mélypontok alakulnak majd ki a részvényárfolyamban mindaddig, amíg jelentősen 11500 forint alá nem zár a részvény árfolyama.

A rossz hír viszont az, hogy ez a szint a mostani árfolyamhoz képest még elég messze van. Így az emelkedő trend akkor is életben maradhatna, ha további 15-16 százalékot korrigálna a kurzus.

Rövidebb távon nyilván az lesz a meghatározó, hogy a 13600 és 12 900 forint közötti sávot melyik irányban hagyja el az árfolyam. Előbb áttörése esetén 13900 és 14000 forint magasságában várna egy kisebb ellenállás, míg a támasz szint letörésénél a már korábban említett július eleji mélypont jelenthetne komoly támaszt a papírnak

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!