Tavaly októberben ugyan a jelek szerint véget ért az a medvepiac az amerikai tőzsdéken, amelyet a megugró inflációra válaszoló Fed kamatemelései indítottak el, azonban ez nem múlt el nyomtalanul. Ugyan az úgynevezett megacap cégek, a legnagyobb piaci értékeltségű vezető technológiai vállalatok részvényei magukhoz tértek az év eleje óta, azonban a kisebb technológiai cégek árazásáról ez korántsem mondható el.

Jól mutatja ezt az amerikai online kiskereskedelmei cég, az Instacart részvényeinek héten induló, a tőzsdei bevezetést megelőző road-showja. Itt ugyanis a részvényeket eladók a Financial Times értesülései szerint a társaság két évvel ezelőtt megcélzott értékének mindössze negyedét jelentő árral is elégedettek lennének. Az akciót mindenesetre lélegzet visszafojtva várják a szektor startupjainak kockázati-tőkebefektetői, a részvénykibocsátás sikere ugyanis lakmuszpapírként szolgálhat a szektor egészének.

Persze ennél is nagyobb jelentősége lehet a szektor számára az Arm brit chiptervező cég a hétre tervezett piacra lépésének, ez utóbbi piaci értéke elérheti az 52 milliárd dollárt is. Azonban az Arm más liga, egy érett cég, amelynek mindig teljesen más a befektetői fogadtatása, mint egy az Instacarthoz hasonló, még életének korábbi szakaszában járó cégnek. Ez utóbbi a kockázati-tőkebefektetők számára talán fontosabb.

Az Instacart tőzsdei bevezetését források szerint az előzetes becslések 8 és 14 milliárd dollár közötti cégértékről szóltak, ez elég széles sáv és jól tükrözi a nyilvános értékelésekkel kapcsolatos bizonytalanságot. Ennek oka, hogy az utóbbi időben egyáltalán nem volt hasonló tranzakció, amihez viszonyítani lehetne. Két éve a kockázati tőkebefektetők által végrehajtott tőkeemelés során még 32 milliárd dollárra értékelték a céget.

A tőzsdei bevezetéseket megelőző IPO-k, azaz részvényeladások során jellemzően a cégben korábban részesedést vásárló kockázati-tőkebefektetők rendszerint kiszállnak tulajdonrészük egy részéből és zsebre rakják az így megkeresett profit egy részét. Most azonban az alacsony árazásnak köszönhetően sokan inkább vásárolni fognak a részvényekből abban bízva, hogy a piaci bevezetést követően a részvény árfolyama emelkedni fog a tőzsdén.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!