A héten újra rivaldafénybe kerül az amerikai jegybank (FED), miután a kamatdöntő bizottság több tagja is felszólal az elkövetkezendő napokban. Bár a múlt heti ülésén a FED változatlanul hagyta az irányadó kamatszinteket, a bank elnöke, Jerome Powell a vártnál jóval optimistább hangvételt ütött meg a sajtótájékoztatóján. Az amerikai jegybank magabiztosnak tűnt abban, hogy 3 kamatvágást hajt végre ebben az évben, amit a piac is örömmel fogadott: múlt héten új történelmi csúcsot ért el az amerikai nagyvállalatok teljesítményét reprezentáló S&P 500 részvényindex. 

A befektetők így nagy figyelemmel követik majd a FED mostani megszólalóit, abban a reményben, hogy megerősítik Powell múlt heti szavait. A piac jelenleg a jegybankkal egyetértésben három kamatvágást árazott be 2024–re, és egyre nagyobb valószínűséggel várják júniusra az első 25 bázispontos csökkentést. Múlt héten a svájci jegybank csökkentett a kamatszintjein, míg hazánkban Matolcsy György jelenthet be hamarosan egy újabb vágást.

Jönnek az amerikai gazdasági adatok

Az eheti amerikai gazdasági naptár legfontosabb adata a FED által preferált inflációs mérőszám, a személyes fogyasztási kiadások árindexe. Szintén képet kapunk a lakosság fogyasztói bizalmi indexéről, valamint a tartós cikkeket érintő megrendelésekről. Ha a várakozásokhoz képest rosszabbul alakulnak a számok, az kihathat a jegybanki megszólalók hangvételére, és módosíthatja a kamatvágással kapcsolatos előretekintéseket is.

Gyorsjelentések

Meme–részvény rajongók, figyelem! Kedden jön a GameStop negyedéves gyorsjelentése. A videojáték kereskedelmi cég papírjai 2021–ben kerültek a figyelem középpontjába, amikor a tőzsde iránt érdeklődő Reddit felhasználók őrületes módon felpumpálták a papírok árfolyamát, ami később hatalmasat zuhant. A vállalat hosszútávú kilátásai egyébként nem túl rózsásak, csökkennek az eladásaik és rendszeresen veszteséget termelnek, a gyorsjelentések környékén azonban még a szokásosnál is nagyobb lehet az árfolyam ingadozás.

Szerdán érkezik a világ legnagyobb hajóutakat kínáló vállalat, a Carnival Corporation negyedéves gyorsjelentése. Az elemzők különösen azért követik majd nagy érdeklődéssel a cég eredményeit, mert nemrég megemelték az éves bevételekkel kapcsolatos várakozásaikat.

Csütörtökön jönnek majd az amerikai gyógyszertár-lánc, a Walgreens Boots Alliance eredményei. A vállalat a legutóbbi negyedévben azzal került a figyelem középpontjába, hogy annyira rossz számokat jelentett, hogy kénytelen volt megfelezni a korábbi osztalékát.

Bár gyorsjelentéssel nem készül, de e hét kedden tartja befektetői eseményét a UPS. Az elemzők kíváncsian várják, hogy a vállalat felveszi–e a kesztyűt a FedEx–szel, ami múlt héten nagyon erős eredményeket hozott, és az egekbe szökött a részvény árfolyama. A UPS legutóbb csökkentette a bevételekkel kapcsolatos várakozásait, és 12.000 fős munkaerő elbocsátás mellett döntött a költségek megfékezése érdekében.

IPO

Bár a Reddithez hasonlítható közismert név ezen a héten nem vár ránk az újonnan tőzsdére lépő cégek között, elkezdett felizzani az IPO naptár.

A héten várható a tőzsdei bevezetése a NeOnc Technologies biotechnológiai cégnek, az egészségügyi telekonzultációs szolgáltatásokat nyújtó Mobile–Health Network Solutions-nek, valamint a küzdősportokkal kapcsolatos technológiai megoldásokat biztosító Alta Global Groupnak.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!