Friss sebességteszt-statisztikát közölt a francia nPerf nevű, crowdsourcing-alapokon működő platform, amely a Speedtesthez és az Opensignalhoz hasonlóan a felhasználói mérésekre alapozza országos eredményeit.

A le- és feltöltési sávszélességet, valamint a hálózati késleltetést mérő, 2023 egészében végzett tesztelés eredményeit a „Fix internetkapcsolatok barométere” címmel jelentették meg, amelybe a nagy vezetékes szolgáltatók közül bekerült a Magyar Telekom, illetve a tavaly év eleje óta egy cégcsoporthoz tartozó Vodafone Magyarország és Digi mellett a Yettel is.

Az nPerf megállapította, hogy a hazai mezőnyben a Digi hálózata a leggyorsabb a 307 Mbps le- és 160 Mbps átlagos feltöltési sávszélességgel, 16 milliszekundumos átlagos késleltetés mellett.

A hwsw.hu összefoglalója szerint a második helyen a Magyar Telekom végzett, míg a Vodafone Magyarország után a gyorsasági sorrendet a Yettel zárta tavaly, amely minden paraméterét tekintve jelentősen lemaradt a vezetékes netszolgáltatókhoz képest.

A Digi jó szereplését a mérésekben az magyarázza, hogy a szolgáltató az internetelérést jelentős részben FTTx-elérésen keresztül biztosítja. Ezzel a hálózata azokon a területeken mindenképpen gyorsabb, ahol a Telekom vagy a Vodafone csak kábelnet-alapú, netán még lassabb, xDSL-alapú elérést kínál.

Az nPerf ugyanakkor megállapítja: a Vodafone több országban is a dobogó első helyét foglalhatná el, de az „intenzív versenyt folytató” magyar piacon csak a harmadik helyre elég a teljesítménye.

A Speedtest.net globális indexén jelenleg a hálózatok sebessége alapján felállított sorrendben Magyarország a 21. helyen szerepel, 161 Mbps feletti medián le- és 40 Mbps átlagos feltöltési sebességgel és 9 ms-os pingidővel.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!