Amennyire jó alkalom volt a Magyar Nemzeti Bank számára februárban a kamat csökkentések ütemének felgyorsítása, annyira romlott is a helyzet mostanra, a jövő keddi kamatdöntő ülésre. Így az tűnik valószínűbbnek, hogy a lazítás sebessége lassul, 100 bázispont helyett csak 75 mérséklődhet a magyar alapkamat – írják az ING Bank szakértői friss elemzésükben.

Egyébként már februárban is jelezték az MNB részéről, hogy az október óta megszokott lazítási ütem gyorsítása, amelynek keretében 100 bázisponttal 9 százalékra csökkentették az irányadó kamatot valószínűleg átmenetinek lesz tekinthető. A Monetáris Tanács folyamatosan mérlegeli a belföldi makrogazdasági fejleményeket és a piaci stabilitási tényezőket. Az elmúlt hetek történései alapján valószínűleg utóbbi súlya lesz most nagyobb.

A makroadatok elvileg megengednék gyorsabb kamatcsökkentést, hiszen

  • februárban folytatódott a dezinfláció, mivel az infláció éves szinten 3,7 százalékra
  • eközben a legutóbbi, részletes negyedik negyedéves GDP-adatok kiábrándítóak lettek
  • s a munkaerőpiac szűkössége némileg enyhült

A piaci stabilitási tényezők azonban nem támogatják ezt. Nemzetközi szinten minden rendben lenne, mivel

  • a piacok továbbra is 50-60 százalékos valószínűséggel árazzák be a Fed júniusi első kamatcsökkentését, az EKB esetében szintén júniusra várják a legtöbben az első vágást
  • a geopolitikai feszültségek tekintetében a kép változatlan. Egyik konfliktusövezetben sem történt eszkaláció, ugyanakkor egyelőre valószínűtlennek tűnik a de-eszkaláció. A szállítási költségek a közelmúltban megtorpantak, és most valamivel alacsonyabbak, mint a januári csúcsértékük.

Az igazi bajt az országspecifikus tényezők okozzák. Két téma okozta azt, hogy az euró/forint keresztárfolyam majdnem 400-ig emelkedett:

Ami a jegybanktörvényt illeti, úgy tűnik, hogy a kérdést átmenetileg félretették, de a kockázat nem csökkent. Ami az Európai Parlament Európai Bizottság elleni jogi lépését illeti, a probléma a bizonytalansági tényezőből fakad. Nem kaptunk semmilyen tisztázást az ütemtervvel kapcsolatban, és az egész folyamat több mint egy évig is eltarthat, így ez még egy ideig kockázatot jelent – hívták fel a figyelmet az ING szakértői.

Ennek fényében úgy látják, hogy az MNB március 26-án 75 bázisponttal csökkenti az alapkamatot 8,25 százalékra. A Monetáris Tanács többsége túl nagy kockázatnak fogja tartani a szokásos árfolyamcsökkentés utáni forintgyengülés lehetőségét ilyen közel a 400 forintos szinthez.

Az ING-nél azonban úgy látják, hogy a forint meglehetősen kiegyensúlyozott, esetleg túl gyorsan erősödött. Ha azonban az MNB képes lesz egy szigorúbb hangvételű üzenetet közvetíteni, és némi horgonyt vinni a jelenlegi helyzetbe, akkor további potenciált szabadíthat fel a forint számára, s ez euró árfolyama megindulhat a 390 felé közelítsen. Azonban a helyzet továbbra is törékeny, különösen a második negyedévbe lépve a közelgő jegybanktörvény-változás, az uniós alapok kérdései, valamint a közelgő uniós és helyhatósági választások miatt.

A forint technikailag nem néz ki rosszul, azonban árfolyama nagyon széles sávban mozoghat az euróval szemben. Erről bővebben itt írtunk.

Az MNB szerintük megpróbál majd fenntartani a forint eszközök számára némi hozam előnyt a lengyel eszközökkel szemben. Azonban az ING szerint a lengyel jegybank nem készül kamatcsökkentésre így csalódás érheti el azokat, akik az év végére 6 százalék alatti magyar kamatszinttel számoltak.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!