Bekövetkezett az, amit az elemzők a múlt hét elején vártak, az euró árfolyama hajszálnyira megközelítette a 400 forintos szintet, majd innen kezdett el vissza erősödni egy kicsit a magyar deviza. Ebben a háromszázkilencvenöt forint feletti tartományban utoljára pontosan egy évvel ezelőtt 2023 március közepén járt az euró jegyzése, akkor szintén a négyszáz forint körüli szinte kijelentették a rövid távú forint gyengülő trend végét. A mostani forintgyengülés ellentétben akkor igazából nem is magyar-specifikus oka volt a hazai deviza gyengélkedésének, hanem az Egyesült Államokban kibontakozó bankpánik, majd a Credit Suisse összeomlásának hatásai nyomán engedte el magát az árfolyam.

Múlt hét második felét már erősödéssel töltötte a forint. A nemzeti ünnep miatt amúgy sem túl likvid piacon péntek délutánra-hétfő reggelre 392,5 csúszott vissza a közös európai deviza jegyzése majd innen ma reggel ismét felfelé indult 395 forint feletti régióba. Mielőtt túlzottan ünnepelni kezdenénk nem árt tudni, hogy jelenleg az euró forint keresztárfolyam 14 napos volatilitása 3 forint körül van. Ez azt jelenti, hogy 3 forint elmozdulásra az euró árfolyamban gyakorlatilag csak a természetes piaci zaj velejárója.

Az általunk figyelt elemzők többsége nagyjából a 375-400 forintos sávba várja a következő egy év folyamán euró árfolyamát és ennek akár technikai szempontból is van létjogosultsága.

  • 370 magasságában erős támaszt jelent annak a sávnak a teteje, amelyben a keresztárfolyam a 2020 áprilisától a 2022 február elejéig tartó időszakot töltötte.
  • 400 forintos szint pedig kerek számként egyfajta pszichés ellenállást is jelent, még annak ellenére is, hogy 2022 nyarán e felett is járt az árfolyam.

Hosszabb távon szemlélve a forint egyértelműen gyengülő trendben van az euróval szemben. Elég csak egy pillantást vetni a két deviza keresztárfolyamának hetes felbontású grafikonjára. A szabad szemmel is jól kisebb nagyobb megtorpanásokkal tarkított forintgyengülés 2019-ben vett újabb lendületet. Megindult újabb gyengülő hullám trendvonala intakt, és alulról rendszerint gátat szab a rendszeresen bekövetkező, a forint szempontjából pozitívnak tekinthető korrekcióknak.

Kép: Economx, stooq.com

Ami biztató jel, hogy a 2022 őszi mélypontról vissza erősödve átvitte a felülről a 391 forintos szintet az árfolyam. Ez ugyanis korábban egy olyan bázispont volt ahonnan új csúcsra futott ki az árfolyam egy legalább 10 százalékos mozgás keretében. Egy ilyen támasz áttöréssel a hosszútávú trend szempontjából is erős trend fordító jelzésként értelmezhető. Így megvan annak az esélye hogy ezzel a produkcióval a hosszabb távú forint gyengülő trend végére is jelzést kaptunk. A mostani helyzetben szerencsétlenség a szerencsében, hogy ez a trend fordító jelzés mindaddig érvényben marad amíg négyszázhúsz forint feletti euró árfolyamot nem látunk.

Kép: Economx, stooq.com

Ez azt jelenti, hogy a forint hosszabb távú technikai kilátásai még akkor is pozitívak maradnának, ha a mostani szintről egy jelentősebb akár ötszázalékos euró erősödés bekövetkezne. Márpedig az, hogy az euró innen tovább erősödik még könnyen elképzelhető.

Kép: Economx, stooq.com

A rövidebb távú grafikonon jól látszik hogy az a néhány hetes emelkedő trend, amely megindult a keresztárfolyamban, az elmúlt napok enyhe forint erősödése ellenére még mindig életben van. Kevés az arra utaló technikai jel, hogy ennek a trendnek a most látott 400 forint körüli szinteken vagy pedig egy lépcsővel feljebb, 420 forint körül lesz-e a teteje.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!