Az év második felében kisebb nagyobb megingásokkal, de folyamatosan gyengült, oldalazott a forint árfolyama az euróval szemben.

Ezzel a mozgással megtörni látszott, de valójában csak korrigált az a középtávú forinterősödési trend, ami a keresztárfolyamra jellemző volt a tavalyi év vége óta.

Életben a pozitív trendforduló
Életben a pozitív trendforduló
Kép: economx, stooq.com

Június elejétől fogva 367 forintról egészen 393-394 forint magasságáig drágult az euró, és az elmúlt napokban sem lehetett ennél sokkal (mindössze 5-6) forinttal olcsóbban a közös devizához jutni. 

A mozgás eredményeként augusztus elején irányt váltott az 50 napos mozgóátlag a keresztárfolyamban és szeptember közepén az 50 napos mozgóátlag alulról átmetszette a lefelé tartó 200 napos mozgóátlagot. Ezzel kialakult az úgynevezett halálkereszt formáció a forint számára kedvezőtlenebb irányban.

Bár önmagában a két mozgóátlag metszése technikailag nem sokat jelent, azonban a devizapiaci kereskedők egy pillantást vetnek erre is, mielőtt valamilyen irányba pozíciót nyitnának az adott devizapárban.

A több hónapja tartó lassú oldalazással felváltott gyengülés ellenére több, a forint számára  technikailag kedvező adottság megmaradt a grafikonon. A nagyon hosszú távú trend egyelőre még mindig inkább a forinterősödés, semmint a gyengülés irányába mutat.

A baj csak az, hogy ez mindaddig igaz lehet, amíg a 418 forint magasságában húzódó ellenállását át nem töri az árfolyam. Márpedig ez azt jelenti, hogy a hosszútávú trend szempontjából egy 30 forintos euródrágulás még simán belefér.

A másik kedvező körülmény, hogy a keresztárfolyam valójában még egyetlen egy olyan erős szintet sem tört át felfelé, amelyet a június elejéig tartó erősödő mozgás során épített ki az árfolyam.

Az elmúlt hónapok mozgásában a 394 forintos szinti bizonyult ellenállásnak. Innen már kétszer fordult meg a gyengülő forint és erősödött vissza egy keveset. Ennek a szintnek már korábban is volt jelentősége, ezt az árfolyamot kellett lefelé áttörni idén év elején ahhoz, hogy a hosszú távú forintárfolyamtrend erősödésbe váltson, és itt húzódik a tavaly októbertől idén júniusig tartó emelkedő mozgás 38,2 százalékos Fibonacci szintje is.

Már augusztus elején írtunk arról, hogy ez a szint megállíthatja a gyengülést.

Természetes korrekció zajlik
Természetes korrekció zajlik
Kép: economx, stooq.com

A visszapattanásokkal egyelőre egy emelkedő háromszögszerű alakzat kezd kirajzolódni a grafikonon, ami azt jelenti ha e fölé emelkedne az euró árfolyama, akkor az alakzatból – mivel az 16 forint magas – további 16 forintos euróerősödés lenne elvárható, egészen 410 forint magasságáig.

Persze közben is lennének ellenállások, a márciusi lokális csúcs, az 50 százalékos Fibonacci szint és a kerek 400 forint formájában. Ezzel a következő ellenállási zóna 398 és 402 forint között húzódik. Nem is nagyon lenne meglepő, ha meglátogatná a 400 forintot az árfolyam.

A nagyobb mozgások jellemzője ugyanis, hogy azokat sokszor ellenirányú mozgás követi a piacon, amelyek az előző mozgás egyharmadát-kétharmadát, de leggyakrabban a felét is korrigálják. Ennek ellenére fontos hangsúlyozni: az elmúlt hónapok lassú gyengülése ellenére még nem történt olyan mozgás, amely igazi aggodalomra adna okot a forint árfolyama a kapcsolatban.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!