Mozgalmas hete van a forintnak, azok után, hogy a hétfői Kormányinfón bejelentettek hatására nagyot gyengült, szerdán teljesen ellentétes a kép: reggel még 394,6 forintot kellett adni egy euróért, délelőtt viszont már csak 392,8-at. 

Az euró-forint árfolyam alakulása
Az euró-forint árfolyam alakulása
Kép: Economx.hu

A magyar és általában a feltörekvő piaci devizákat az támogatja, hogy megfordult a trend és a dollár újra gyengül az euróhoz képest. A fordulatot Jerome Powell jegybankelnök nyilatkozata váltotta ki, aki szerint a kamatok magas szinten tartása hosszabb távon veszélyezteti a gazdasági növekedést az Egyesült Államokban, szóval nem az infláció az egyetlen kockázat, amely az amerikai gazdaságra leselkedik.

A Fed-elnök nyilatkozatából egyelőre nem lehet biztosan állítani, hogy konkrétan mikor lát hozzá a központi bank a kamatok csökkentéséhez. De arra elég volt, hogy ráerősítsen a piac ez irányú várakozásaira, az viszont kizárható, hogy már júliusban elindulna a monetáris lazítás, a legvalószínűbb a szeptember. A Fed inflációs célja 2 százalék, csütörtök délután érkezik a júniusi adat a fogyasztói árindexről, az elemzői várakozás 3,1 százalék az előző havi 3,3 százalék után. Az amerikai inflációs adat a forint árfolyamára is jelentős hatással lehet. 

Jó hír, hogy a jelek szerint meg se kottyant a forintnak, hogy kedden az Európai Bizottság hét tagállam, köztük Magyarország ellen is túlzottdeficit-eljárást kezdeményezett a 2023-as hiány és az idei előrejelzések alapján. 

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!