A héten minden szem a szerdán megjelenő fogyasztói árindex jelentésre összpontosul. A fő inflációs árindex a várakozások szerint havi alapon 0,4 százalékkal, éves alapon pedig 3,1 százalékkal emelkedik. A havi változás megegyezik a múlt havi jelentéssel, míg az éves áremelkedés valamelyest mérséklődhet a korábbi adatokhoz képest. A maginfláció növekedése is csillapodni látszik a várakozások alapján, az elemzők éves alapon 3,7 százalékos emelkedésre számítanak.

A csökkenő pályára álló infláció megerősítheti a jegybanki és piaci várakozásokat az alapkamat csökkentésével kapcsolatban. Az amerikai jegybank szerepét betöltő FED és a piaci szereplők is három, egyenként 25 bázispontos vágással számolnak 2024-re, míg az első kamatcsökkentést nyárra várják a jelenlegi adatok alapján. Amennyiben azonban a vártnál magasabb inflációs adatok érkeznek, az erősen befolyásolhatja a jövőbeli csökkenő kamatkörnyezetbe vetett bizalmat.

Jegybanki felszólalók

Szintén szerdán kaphatunk betekintést a FED márciusi ülésének eredményeibe. A múlt heti erős munkaerő-piaci jelentés rontott a kamatvágások esélyein, így a piaci szereplők nagy figyelmet szentelnek majd a jegybanki megszólalóknak, akik nem csak a friss gazdasági adatokat fogják értékelni, de betekintést is adnak a várható monetáris politikába.

Jerome Powell, a FED elnöke
Jerome Powell, a FED elnöke
Kép: AFP

Beindul a gyorsjelentési szezon

A héten kezdődik az amerikai vállalatok első negyedévének gyorsjelentési időszaka. Az eToro elemzői az első negyedévre átlagosan 2,3 százalékos profitnövekedést, valamint 3,4 százalékkal emelkedő eladásokat prognosztizálnak az amerikai gazdaságban. A számok persze vállalatonként jelentősen eltérhetnek, azonban ha beigazolódik a szakértők várakozása, a cégek lépést tudtak tartani az előző negyedéves növekedésükkel.

Az első nagy név szerdán érkezik, ekkor jelent az egyik legnagyobb amerikai légitársaság a Delta Airlines, míg csütörtökön a Corona sör gyártója, a Constellation Brands veszi át a stafétát.

Pénteken jönnek a legnagyobb amerikai bankok negyedéves jelentései, a JP Morgan Chase, a Wells Fargo, valamint a Citigroup is a tőzsdenyitás előtt osztja meg a legfrissebb pénzügyi eredményeit. Szintén pénteken jelent a világ legnagyobb vagyonkezelője, a BlackRock. Az elemzők különös figyelmet fognak fordítani a BlackRock eredményeire, főleg az amerikai tőzsdefelügyelet által nemrég elfogadott, az ügyfelek körében pedig hatalmas érdeklődést keltő és sikert arató Bitcoin ETF miatt.

Új részvények a piacon

Felizzott az IPO étvágy, több cég is a héten lép tőzsdére. A napokban debütál egy biotech cég, a Neonc Technologies, a biztonsági teszteléssel foglalkozó UL Solutions, valamint az innovatív tisztító technológiát kínáló Cleancore Solutions.

Szintén érdemes a lábbeliket gyártó Birkenstock papírjaira odafigyelni, ugyanis hétfőn jár le a részvények IPO zárolási időszaka. Ezalatt az időszak alatt (jellemzően az IPO utáni 90, vagy 180 nap) a legnagyobb részvényesek nem adhatták el értékpapírjaikat, ám mostantól mentesülnek ettől a kötelezettségtől. Amennyiben több nagy tulajdonos is az eladás mellett dönt, és a papírjaikra nem érkezik jelentős vásárlási igény, az jelentősen csökkentheti a részvények árfolyamát.

Igyekszik lehűteni a kedélyeket az Intel

A nagy múltú chipgyártó, az Intel befektetői konferenciát tart, amelynek témája természetesen a mesterséges intelligencia lesz. A vállalat igyekszik majd megnyugtatni a részvényeseit, hogy hamarosan visszatalál a helyes útra, ugyanis múlt héten jelentett hatalmas veszteséget, ami után óriásit zuhant a papírok árfolyama.

Szintén befektetői eseményt tart a Google anyavállalata, az Alphabet. A Google Cloud Next nevű három napos rendezvényen a techóriás szintén a legújabb mesterséges intelligencia fejlesztéseit fogja megosztani a nagyközönséggel.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!