4iG Nyrt. jelentősen növelte árbevételét és javította eredményességét az első félévében, amihez nagymértékben hozzájárultak a vállalat akvizíciói, valamint a társaság átalakulása, regionális infokommunikációs cégcsoporttá válása – közölte pénteken a társaság. Kiemelték, az előző év hasonló időszakához viszonyítva

  • a Nemzetközi Pénzügyi Beszámolási Standardok (IFRS) szerinti konszolidált nettó árbevétel 118,5 százalékkal, 266,2 milliárd forintra,
  • a kamatfizetés, adózás és amortizáció előtti nyereség (EBIDTA) 190 százalékkal 95,3 milliárd forintra,
  • míg az adózott eredmény 7,8 milliárd forintra nőtt.

A tájékoztatás szerint a Vodafone Magyarország az akvizíció zárását követő 5 hónapban 42,5 milliárd forinttal járult hozzá a csoport konszolidált EBITDA-jához és ugyanezen időszak alatt 17,1 milliárd forinttal több adózás előtti eredményt produkált az előző év azonos időszakához képest.

A közleményben kitérnek arra, hogy a Vodafone Magyarország Távközlési Zrt. idei első negyedévben lezárt stratégiai akvizíciója lehetővé tette, hogy a 4iG a hazai és a régiós távközlési szektorban is elérje azt a szükséges üzemméretet, amelynek köszönhetően a vállalatcsoport az informatikától a távközlésig konvergens szolgáltatóként működve, a legnagyobb mértékben használhatja ki a stratégiai ágazatai közötti szinergiákat.

A cégcsoport Magyarország második legnagyobb telekommunikációs szolgáltatója és piacvezető IT rendszerintegrátor vállalata, amely mellett a 4iG montenegrói és albán távközlési leányvállalatai is meghatározó, vezető társaságok saját nemzeti piacaikon.

Nagyot nőtt a 4iG profitja is

A kedvező EBITDA számok mellett a 4iG Nyrt. adózott eredménye 7,8 milliárd forintra emelkedett a tavalyi módosított 2,75 milliárd forintos veszteséget követően. Az egy részvényre jutó eredmény (EPS) az egy évvel korábbi 10,8 forintról 26 forintra ugrott az idei január-júniusi időszakra. A társaság kiemelkedő mértékű pénzeszközállománnyal (47 milliárd forint) és működési cash-flow-val (74,4 milliárd forint) zárta első fél évét. A csoport nettó árbevételének 87 százaléka már a telekommunikációs, míg 13 százaléka informatikai szolgáltatásokból származott – mutatott rá a társaság.

A csoport működésére pozitívan hatottak a tárgyidőszaki kedvező devizaárfolyamok, a Vodafone Magyarország tulajdonosváltást követő javuló öthavi eredménye és jövedelemtermelő képessége, továbbá a csoportosan értékesített tárgyi eszközökön, immateriális javakon, bérleti jogokon és a hozzájuk kapcsolódó kötelezettségeken realizált haszon. A tárgyidőszakban a csoport eredményét kedvezőtlen irányba befolyásolták a korábbi felvásárlásokhoz kapcsolódóan elszámolt értékcsökkenési leírási és kamatráfordítások, továbbá a mintegy 5,1 milliárd forint összegű, telekommunikációs szektort érintő extraprofitadó is – közölte a 4iG.

A Vodafone Magyarország Távközlési Zrt. 42,5 milliárd forinttal járult hozzá a cégcsoport IFRS szerinti konszolidált EBITDA-jához, és az új tulajdonos irányítása alatt – az előző év hasonló öthavi időszakához viszonyítva, szintén IFRS alapon – 17,1 milliárd forinttal növekedett adózás előtti eredménye. A telekommunikációs extraprofitadó további 10,3 milliárd forintos egyszeri negatív hatást gyakorolt a leányvállalat eredményre. A Vodafone Magyarország adózás előtti eredménye egyszeri tételek nélkül 1,7 milliárd forint lett volna a teljes tavalyi pénzügyi évben.

A 4iG részvényeit a Budapesti Értéktőzsde prémium kategóriájában jegyzik, a részvény árfolyama az elmúlt egy évben 611 forint minimumot és 857 forint maximumot ért el.

Most már biztos: One lesz a Vodafone új neve

Több kulcspozícióban is személycsere történik szeptember 1-től a 4iG csoportban. A vállalat integrációja felgyorsítására koncentrál. Az új itthoni márkanevet is bejelentették.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!