A Twitter hétfőn közölte, hogy az Elon Musk által javasolt 44 milliárd dolláros felvásárlásból eredő kötelezettségei továbbra is élnek, miután a milliárdos egy harmadik levelet küldött, amelyben megpróbálta lefújni az üzletet.

A közösségi médiaóriás közölte, hogy az Értékpapír- és Tőzsdefelügyeleti Bizottság beadványa szerint szándékában áll érvényt szerezni a megállapodásnak, és a Muskkal egyeztetett áron és feltételekkel lezárni a tranzakciót – írja a CNBC.

A Twitter részvényesei kedden szavaznak arról, hogy jóváhagyják vagy elutasítják Musk felvásárlási ajánlatát. A Twitter igazgatótanácsa korábban már sürgette részvényeseit, hogy hagyják jóvá a cég Musknak történő eladását.

Pénteken Musk jogi csapata levelet küldött a Twitternek, amelyben egy másik okot is felhozott a tervezett felvásárlás lefújására. Musk csapata azt állította, hogy a Twitter által a bejelentő Peiter "Mudge" Zatkónak fizetett több millió dolláros kifizetés sérti az üzlet feltételeit.

Zatko a múlt hónapban "szélsőséges, kirívó hiányosságokat" állított a közösségi médiavállalat részéről az adatvédelemmel, a biztonsággal és a tartalom moderálásával kapcsolatban.

Musk legutóbbi levele a harmadik kísérlete arra, hogy lefújja a Twitter-üzletet.

A Tesla vezérigazgatójának jogi csapata először július 8-án nyújtott be értesítést a SEC-hez a Twitter-felvásárlás felmondásáról, azt állítva, hogy "a Twitter nem teljesítette szerződéses kötelezettségeit".
Egy augusztus 29-én kelt következő levél a Zatko által felhozott állításokat hozta fel indokként, amiért az üzlet nem mehet tovább.

A pénteki levélben Musk jogi csapata azt állította, hogy a Twitter által Zatkónak fizetett állítólagos 7,75 millió dolláros végkielégítés a felvásárlási megállapodás további megszegése.

A Twitter azt mondta, hogy nem sértette meg egyetlen kötelezettségét sem.

"Ahogyan az Ön 2022. július 8-i és 2022. augusztus 29-i állítólagos felmondási értesítései esetében is, a 2022. szeptember 9-i levelében foglalt állítólagos felmondás a megállapodás értelmében érvénytelen és jogellenes" - írta a közösségi médiaóriás jogi csapata Musk képviselőinek.

"A Twitter nem szegte meg a Megállapodásban foglalt egyetlen nyilatkozatát vagy kötelezettségét sem, és a Twitter részvényeseinek a 2022. szeptember 13-i rendkívüli közgyűlésen történő jóváhagyásának kézhezvételét követően az egyesülés lezárásának valamennyi előfeltétele teljesül".

A Twitter-Musk saga nagyon bonyolulttá vált. Musk eredetileg áprilisban javasolta a vállalat megvásárlását.

Némi ellenállás után a Twitter beleegyezett az üzletbe.

Nem sokkal később azonban Musk panaszkodni kezdett, hogy a közösségi médiaplatformon a nyilvánosságra hozottnál több a hamis vagy spam fiókok száma.

A Twitter és Musk október 17-én Delaware államban bíróság elé áll, hogy megoldja Musk próbálkozását a vállalat megvásárlásának visszavonására, hacsak nem sikerül előbb egyezségre jutniuk.
Az ügyet bonyolítja a Twitter keddi részvényesi szavazása, amely zöld utat adhat a felvásárlásnak