A Microsoft Mistral AI beruházását az Európai Unió versenyfelügyeleti szerve elemezni fogja, miközben az OpenAI céggel való szoros kapcsolata is szabályozási vizsgálat alá kerül. A Mistral a napokban jelentette be a Microsofttal kötött stratégiai partnerséget, amelynek keretében a startup legújabb mesterséges intelligencia modelljeit elérhetővé teszi a Microsoft Azure felhőszolgáltatásának ügyfelei számára.

A Microsoft közölte, hogy a befektetés összértéke 16,3 millió dollár (5,85 milliárd forint). A Mistral a chatbotokhoz és más AI-szolgáltatásokhoz használt OpenAI-hoz hasonló algoritmikus modelleket fejleszt, de a modelljeit nyíltan is megosztják. A Microsoft befektetései a Mistral következő finanszírozási körének részeként tőkévé alakulnak át – írja a Bloomberg.

A mesterséges intelligencia területén a Microsoft leginkább az OpenAI-val dolgozott együtt, nagyjából 13 milliárd dollárt fektetett be a kaliforniai startupba. Ezt a kapcsolatot most az Egyesült Királyság és az EU szabályozó hatóságai vizsgálják.

Az Európai Bizottság szóvivője azt mondta, hogy a szabályozók elemezni fogják a Microsoft Mistral AI-ba történő befektetését, miután megkapták a megállapodás másolatát. A lépés végül hivatalos vizsgálathoz vezethet, ami esetleg meghiúsíthatja a Microsoft terveit.