Anglia Hertfordshire megyéjében útjára indították az első autonóm kátyúzó robotot, ami az úthibák detektálását és javítását is önállóan végzi. A gép egyelőre tesztüzemben működik és azt vizsgálják a segítségével, hogy milyen hatékonysággal teljesíti feladatát élesben és milyen fejlesztésekre van még szüksége, mielőtt tömeggyártásra kerül.

Az ARRES (autonomous road repair system, autonóm útjavító rendszer) PREVENT elnevezésű robotot a Liverpooli Egyetem kutatói által alapított Robotiz3d cég építette meg, hogy Nagy-Britannia nem megfelelő minőségű útjainak karbantartását leegyszerűsítse és felgyorsítsa. 

A gép nem egy előre megadott helyszínen végzi a munkát, hanem önmagától keresi meg az aszfalt rendellenességeit, amelyeket a kamerái révén észlel és a mesterséges intelligencia algoritmusokkal ismer fel, valamint osztályoz.

Száguldás közben is észleli az úthibákat

Az ARRES EYE rendszer a különböző úthibákat típusuk és súlyosságuk alapján listázza: különbséget tesz például a kátyú és repedés között, meghatározza a mélységüket, kiterjedésüket és azt is jelöli, hogy mennyire komoly a baj, emellett térképet készít a kátyúk tartózkodási helyéről.

A repedéseket ezután a tartályában lévő anyaggal befoltozza, hogy még időben megakadályozza a későbbi sokkal nagyobb kátyúk kialakulását – írja a Rakéta.hu. 

Az ARRES PREVENT nappal és éjszaka is tud dolgozni és a Robotiz3d leírása szerint akkor is észleli az úthibákat, ha közel 100 km/h-ás sebességgel halad.

A robotot bemutató koncepcióképeken a gép ugyan egy látványos, high-tech járműnek tűnik, de az első tesztverzió külső tekintetében még nem annyira kiforrott, valamint a képességei is korlátozottak, nagyobb kátyúk befedésére például nem alkalmas, csak a repedéseket foltozza.

A mostani pilot projekt után viszont a mérnökök továbbfejlesztik és létrehozzák a méretesebb, többféle útjavítási munkára alkalmas változatát is. A Highways Magazine-nak nyilatkozó Reena Ranger, Hertfordshire megyei tanácsának tagja elmondta, hogy évente körülbelül 40 000 kátyút kell javítaniuk, és ehhez a munkához hasznos segítséget nyújthat az autonóm gép.