A japán űrügynökség által kifejlesztett „Moon Sniper” leszállóegység már karácsonykor sikeresen pályára állt. Ez egy mérföldkő Japán életében, hiszen ez lehet az első robotizált felderítő, amelyet a távol-keleti ország küldött fel, és amely landolni is tudott a Hold felszínén – írja a CNN.

Az egység jelenleg valamivel több mint 6 óra alatt tesz meg egy kört a Hold körül. A következő néhány hétben az űrjármű egyre szűkebbre veszi pályáját és felkészül a január közepére tervezett történelmi landolásra. A Japán Űrkutatási Ügynökség (JAXA) még december 25-én jelentette be, hogy a holdi leszállóegység elliptikus pályára állt. A Hold északi és déli pólusa felett halad el, mintegy 600-4000 kilométer közötti magasságban.

A várható holdraszállási kísérlet helyi idő szerint január 20-án 12 órakor veszi kezdetét.

Ha a küldetés sikerrel zárul, Japán lesz az ötödik ország, amely végrehajtja a műveletet, és a harmadik, amely a 21. században teszi ezt.

A japán landolás azért is számít különlegesnek, mert egy „tűpontos” leszállást kísérelnek meg, amely során az űrjármű extrém precizitással ér földet és olyan adatokat gyűjt a holdi kőzetekről, amelyek segíthetnek a tudósoknak az égitest kialakulásának jobb megértésében.

A Moon Sniper leszállóegység – más néven SLIM (Smart Lander for Investigating Moon) a pontosságáról kapta nevét ('Sniper', azaz 'mesterlövész') . Az űrjármű egy olyan zónát vesz célba, amely nagyjából 100 méter kiterjedésű, eltérve az eddig megszokott kilométeres tartománytól.

A nagy verseny ellenére az Egyesült Államok továbbra is csak legénységgel jutott el a Holdra. Maga a NASA az Apollo-17 1972-es küldetése óta nem vitt űrhajósokat, de még robotjárműveket sem a Holdra. A Japán bejelentés óta azonban már tervezik a jövőbeli expedíciókat.

(Kiffer Anna)

 

Lekapcsolták az indiai holdjárót

A Csandraján-3 űrhajó leszállóegységével augusztus 23-án érkezett a Holdra a 26 kilogramm súlyú Pragján (Bölcsesség) holdjáró, amelyet most alvó üzemmódba kapcsoltak, de teljesen feltöltött akkumulátoraival és bekapcsolt rádióval várja a további utasításokat.