Jövőre megindulhat az első ipari célú humanoid robotok sorozatgyártása. Ezen eszközök segítségével a manuális tevékenységek több mint fele automatizálhatóvá válhat – olvasható az IFUA Horváth& Partners közleményében.

Pillanatnyilag az emberszabású robotok bevezető ára 80 ezer euró körül várható, derült ki a stuttgarti központú Horváth csoport tanulmányából.

Az iparban jelenleg elsősorban az emberi karra emlékeztető robotokat használják, többek között a hegesztéshez, a festéshez és az összeszerelési feladatokhoz. Ezen túl a minőségellenőrzés területén gyakori a Cobotok (Collaborative Robots, azaz együttműködő robotok) felhasználása.

Embertestű gépek

A humanoid robotok felépítése az emberi testre hasonlít: ugyanolyan magasak és nehezek, és úgy mozognak, mint egy átlagos homo sapiens. Ez különösen alkalmassá teszi őket arra, hogy emberekre tervezett környezetben dolgozzanak.

A járműiparban már el is indultak az első kísérleti projektek: a Mercedes az amerikai Apptronik gyártó egyik modelljét teszteli, az Apollónak nevezett robot 1 méter 73 centiméter magas, 73 kilogramm súlyú és 25 kilogrammot képes felemelni. 

A humanoid robotok a munkaigényes, fizikailag megterhelő és ismétlődő feladatokat végezhetik el a termelésben és a logisztikában.

Csökkenő ár és megtérülési idő

Az emberhez hasonló robotok jelenleg drágábbak más ipari robotoknál. Vári Attila, az IFUA Horváth partnere és a Járműipari Kompetenciaközpont vezetője szerint a piaci bevezetéskor várható  80 ezer eurós átlagár mellé évi 4-5 ezer euró körüli karbantartási és üzemeltetési költséggel érdemes számolni. 

A sorozatgyártás miatt azonban 2030-ra várhatóan 48 000 euróra csökken az átlagos beszerzési ár.

Jelenleg –  a beszerzési ártól függően – kevesebb mint 1,36 év a megtérülési idő, azonban a következő évek műszaki fejlődésnek köszönhetően ez drasztikusan csökkenni fog. 

Középtávon a manuális termelési feladatok több mint 50 százalékát vehetik át humanoid robotok.

Elsősorban az ismétlődő, fizikailag nehéz munkákat, amelyeknél munkaerőhiánnyal küzdenek a cégek, így segíthetnek a magasan képzett munkatársak tehermentesítésében.

Elfogadták az első kötelező egyezményt a mesterséges intelligenciáról

Az Európa Tanács elfogadta az első olyan nemzetközi, jogilag kötelező érvényű szerződést, amelynek célja, hogy a mesterséges intelligenciát (MI) használó rendszerek alkalmazása során biztosítsa az emberi jogok, a jogállamiság és a demokrácia jogi normáinak tiszteletben tartását – közölte pénteken a strasbourgi székhelyű nemzetközi szervezet.

A részletekről ITT írtunk bővebben.