1984. január 24-én került kereskedelmi forgalomba az Egyesült Államokban az Apple Macintosh, az első olyan személyi számítógép, amelyet grafikus felhasználói felülettel láttak el, egérrel lehetett irányítani és előre telepítettek rá szövegszerkesztő és rajzolóprogramot.

Steve Jobs (B), az Apple Computers elnöke és John Sculley, az Apple elnöke az új Macintosh személyi számítógéppel 1984. január 16-án
Steve Jobs (B), az Apple Computers elnöke és John Sculley, az Apple elnöke az új Macintosh személyi számítógéppel 1984. január 16-án
Kép: New York Times Co. / Getty Images / Marilyn K. Yee

Az Apple Computer Inc. újdonságát a piacra dobás előtt két nappal a legnézettebb tévés eseménynek, az amerikaifutball-bajnokság döntőjének szünetében sugárzott hirdetés harangozta be. A ma már legendásnak számító, George Orwell disztópikus regényét idéző és Ridley Scott által rendezett reklámban egy Macintosht ábrázoló pólóban üldözői elől rohanó fiatal nő, illetve az Apple Macintosh menti meg az emberiséget a Nagy (IBM) Testvértől. A hirdetés ezzel a szlogennel zárult:

Január 24-én kiderül, miért nem lesz olyan 1984, mint »1984«.

 

Az egyperces kisfilmet az Apple vezérigazgatója, Steve Jobs  által levezényelt január 24-i bemutatón is levetítették. Jobs a Tűzszekerek című film zenéjére egy táskából vette elő és kapcsolta be az új számítógépet. A közönséget elkápráztatták a képernyőn megjelenő, akkor rendkívül látványosnak számító grafikák, a hangulat akkor hágott tetőfokára, amikor a Macintosh megszólalt, és e szavakkal köszöntötte a résztvevőket:

Helló, Macintosh vagyok... Szeretnék megosztani Önökkel egy alapszabályt, amelyet akkor fogalmaztam meg, amikor először találkoztam egy IBM-féle nagy vassal. Soha ne bízzanak meg egy olyan számítógépben, amelyet nem tudnak felemelni!

Az Apple 1983-ban már elkészítette a Lisa névre keresztelt, grafikus megjelenítővel ellátott gépet, de ezt 12 ezer dolláros ára miatt az átlagfogyasztó nem engedhette meg magának. A monitorral egybeépített Macintosh már olcsóbb volt, csak 2495 dollárért kínálták, és el is kapkodták a vásárlók. Az Apple számítógépeinek azóta is világszerte népes rajongótáboruk van egyszerű használatuk, stabilitásuk és zseniális formatervezésük miatt – olvasható az MTVA sajtóarchívumában.

Az 1984. január 24-én bemutatott Apple Macintosh (Mac) 128K számítógép
Az 1984. január 24-én bemutatott Apple Macintosh (Mac) 128K számítógép
Kép: Apic / Getty Images

A Macintosh létrejöttét az innovatív Steve Jobsnak tulajdonítják, és az valóban irányításával, de csapatmunkában készült el Jef Raskin, az Apple minőségbiztosítási felelőse, Dean Hovey tervezőmérnök és a hardvert kifejlesztő Brian Howard részvételével.

A szigorúan „házon belül” zajló munka folyamán a hardvert a szoftverhez, a szoftvert (elsősorban a MacOS operációs rendszert) a hardverhez optimalizálták.

Az ellentmondást nem tűrő, mindig a tökéletességre törekvő Jobs ragaszkodott a teljesen zárt rendszerű számítógéphez, mert úgy vélte: a funkcionalitás kárára megy, ha egy szoftver más számítógépen is futtatható, mint amire tervezték. Bár ez a filozófia kezdetben nem jelentett igazán jó piaci pozíciót, később ez tette különlegessé és egyedivé a Macintosh-termékeket, amelyeken az Apple saját operációs rendszere fut és a cég boltjából alkalmazások millióit lehet rájuk letölteni.

Steve Jobs, a megmentő

Steve Jobs egy évvel később összetűzésbe került a cég vezetőségével és leköszönt posztjáról. Az Apple nélküle a kilencvenes évek elején már komoly nehézségekkel küzdött, eladásai csökkentek, vesztesége hatalmasra duzzadt, elsősorban a termékeit alacsonyabb árakon kínáló IBM és Microsoft előretörése miatt. A kétségbeesett részvényesek 1997-ben visszahívták Jobst, aki profiltisztítást hajtott végre, az azonnali csődöt elkerülendő pedig pénzügyi mentőövet jelentő stratégiai megállapodást kötött a Microsofttal.

Steve Jobs 1998. december 9-én, miután 1997-ben ideiglenes vezérigazgatóként tért vissza az Apple-hez
Steve Jobs 1998. december 9-én Seattle-ben, miután 1997-ben ideiglenes vezérigazgatóként tért vissza az Apple-hez
Kép: Getty Images / Liaison, Daniel Sheehan

Az Apple 2001-ben piacra dobta a vállalatot ismét felvirágoztató iPod hordozható zenelejátszót, majd 2007-ben az első sikeres okostelefont, az érintőképernyős, kamerával, webböngészővel ellátott iPhone-t, amely zenelejátszóként is működött és alkalmazásokat lehetett rá telepíteni a cég online boltjából.

Az Apple-re jellemző zseniális dizájnú, és addig soha nem látott felhasználói élményt nyújtó készülék letarolta a piacot.

A Mac és platformja mára meghódította a világot, az Apple Inc. az öt nagy amerikai információs technológiai multinacionális vállalat egyike, amely az elmúlt évtizedben két év kivételével a világ legnagyobb értékű tőzsdei cége címet is magáénak mondhatta, és tavaly az első vállalat lett, amelynek értéke meghaladta a 3000 milliárd dollárt.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!