Az online tér nemcsak a lehetőségek, hanem a kockázatok világa is: a tavalyi évben 10 milliárd forintot csaltak ki kiberbűnözők magyar károsultaktól. Az adatok alapján évről-évre nő az online térben megkárosítottak száma.

Egyre hihetőbbek a netes csalók átverései: milliárdokat kaszáltak tavaly

Az elmúlt évben 10 milliárd forintot csaltak ki a kiberbűnözők a magyar károsultaktól az ESET adatai és becslése szerint. Az összes pedig évről-évre nő.Ha kíváncsi a részletekre

A Mastercard új biometrikus hitelesítési szolgáltatásoknak köszönhetően a jövőben biztonságosabbá és jelszómentessé válhat az internet – írja a Fintechzone.

A Mastercard több mint tíz éve csatlakozott a hitelesítési szabványok kidolgozásával foglalkozó Fido (Fast Identity Online) ipari Szövetséghez. A FIDO szabványait alapul véve olyan új szolgáltatást vezet be, melynek segítségével egyszerűbbé és az adathalászoknak ellenállóbbá válhat a felhasználók azonosítása.

Az új szolgáltatás kizárólag biometrikus adatokkal (ujjlenyomattal és arcfelismeréssel) garantálja az egyes alkalmazások és weboldalak biztonságát.

Az amerikai pénzügyi vállalat szerint a biológiai azonosítás nemcsak kényelmesebb, hanem biztonságosabb is a többfaktoros hitelesítésnél. Dennis Gamiello, a Mastercard személyazonossági termékekért és innovációért felelős vezetője elmondta:

Az elismert adatvédelmi incidensek mintegy 80 százaléka a gyenge vagy ellopott jelszavakkal függ össze.

A Mastercard képviselője hangsúlyozta: világszerte a jelszavak hegemóniájának az eltörléséért dolgoznak. Az átállásba nagy szerepet szánnak a biometrikus technikának, ami a remények szerint zökkenőmentesebb és biztonságosabbá teszi a felhasználók hitelesítését.