A Poor Things Frankenstein történetének kísérleti feldolgozása az amerikai Emma Stone-nal a főszerepben, illetve Willem Dafoe-val és Mark Ruffalóval a további szerepekben. A groteszk mesében Stone egy várandós nőt alakít, akit öngyilkossága után egy tudós újra életre kelt.

Lantimosz korábbi nagy sikerű filmjei közé tartozik a Kedvenc, a Homár és az Egy szent szarvas meggyilkolása.

A legjobb rendezésért odaítélt Ezüst Oroszlánt az olasz Matteo Garrone vehette át Velencében Io capitano című filmdrámájáért, amely két olyan szenegáli fiatalember történetét meséli el, aki Olaszországba próbál menekülni.

A legjobb színész díjával az amerikai Peter Sarsgaardot jutalmazták a Memory című filmben nyújtott alakításáért.

A nagyközönség előtt még kevéssé ismert amerikai Cailee Spaeny nyerte el a legjobb színésznő díját Elvis Presley feleségének megformálásáért a Priscilla című filmben. A 25 éves színésznő a 14 és 29 év közötti Priscilla Beaulieu-Presley szerepét alakította Sofia Coppola filmjében.

 A zsűri nagydíját a japán filmrendező, Hamagucsi Rjuszuke kapta Evil Does Not Exist című filmjéért.

Magyar díjazott

A Magyarázat mindenre című film, Reisz Gábor alkotása nyerte a legjobb film díját a filmfesztivál Horizontok nevű szekciójában - közölte a forgalmazó Cirko Film szombat este az MTI-vel.

A közleményben azt írták, a díjat a fesztivál záróceremóniáján a Lidón vette át a rendező, akinek ez a harmadik nagyjátékfilmje.

A forgalmazó szerint a film velencei fogadtatása egyöntetűen pozitív volt.

A Magyarázat mindenre egy 18 éves fiú botrányba torkolló érettségi vizsgájának történetén keresztül fest reális képet egy kettészakadt országról - írta a Cirko Film.

Reisz Gábor
Reisz Gábor
Kép: MTI/EPA 

A főbb szerepekben Adonyi-Walsh Gáspár, Znamenák István, Rusznák András, Hatházi Rebeka, Sodró Eliza, Kizlinger Lilla és Urbanovits Krisztina láthatók - olvasható a közleményben.

A film rendezője és forgatókönyvírója Reisz Gábor, a társforgatókönyvíró Schulze Éva. A producer Berkes Júlia, a koproducer Prikler Mátyás, az executive producerek pedig Petrányi Viktória, Gyárfás Eszter és Sós Judit. Az operatőr Becsey Kristóf, a vágó Gorácz Vanda és Reisz Gábor. A film a Proton Cinema és az MPhilms gyártásában készült az AVF - Szlovák Audiovizuális Alap támogatásával.

A Magyarázat mindenre október 5-én kerül a magyar mozikba, de szeptember 22-től premier előtti vetítéseken is látható.