Bár a NextGenerationEU programmal kapcsolatban még vannak elvárások az unió részéről, döntés született a Nemzeti Újjáépítési Terv forrásainak folyósításáról: az első 5 milliárd eurós előfinanszírozás még idén megérkezik Lengyelországba a REPowerEU keretből. A pénz kifizetésére irányuló kérelmet a lengyel kormány nevében Katarzyna Pelczynska-Nalecz pénzügyminiszter írta alá.

Donald Tusk az Európai Tanács csúcstalálkozójának második napja előtt találkozott Ursula von der Leyennel, az Európai Bizottság vezetőjével. Az EB vezetője üdvözölte, hogy Tusk kormánya a prioritásai közé sorolja a jogállamiságot. Nagyra értékelte az új miniszterelnök eltökéltségét is, hogy feloldja az EU Bírósága és az Európai Bizottság által az elmúlt években megfogalmazott fenntartásokat.
– Rengeteg munka vár ránk, és örülök, hogy ezt együtt megtehetjük – közölte az újságírókkal az Európai Bizottság elnöke. Ezt követően elégedettségét fejezte ki Lengyelország kezdeményezésével kapcsolatban, hogy csatlakozzon az Európai Ügyészséghez.

– Ez kiváló hír, különösen a lengyel állampolgárok, de egész Európa számára is

– mondta von der Leyen.

— Nagyon örülök, hogy megkaptuk az első pénzkifizetési kérelmet. Be kell pótolnunk az elvesztegetett időt. Szoros együttműködésre számítok, különösen a jogállamiság helyreállításához vezető mérföldkövek megvalósításában – mondta az Európai Bizottság vezetője.  Biztos lehet benne, hogy a Bizottság az Ön oldalán áll – mondta Donald TusknakLengyelország nemrég megválasztott új miniszterelnökének.


Az első milliárdok a karácsonyfa alatt


– Mindenki, aki ismeri az európai és a lengyel valóságunkat, tudja, hogy

már régen volt Brüsszelben a lengyel ügyeknek olyan hűséges és szívélyes szövetségese, mint az Európai Bizottság elnöke

– mondta Tusk von der Leyennek. – Év végén, mondhatni, karácsonyra megkapjuk az első 5 milliárd eurót. Ez nem csak egy ilyen ajándék. Ez komoly pénz, amelyet energetikai szuverenitásunkra szántak – mondta Donald Tusk.

– A siker kovácsai Lengyelországban mindazok, akik nem adták fel erőfeszítéseiket, harcolnak a jogállamiságért – tette hozzá.

A találkozó Ursula von der Leyen szóbeli gesztusával ért véget. Közvetlenül a lengyel miniszterelnök nyilatkozata után „köszönöm, barátom” szavakkal fordult hozzá.

A most biztosított forrást az energiarendszerek és szén-dioxid-mentesítési erőfeszítések modernizálására használhatja Varsó.

Mint ismert, az uniós pénzügyminiszterek tanácsa múlt hét pénteken – habár volt némi ellenállás egyes tagállamok részéről —  végül elfogadta a módosított magyar helyreállítási tervet is. Ezzel csaknem 380 milliárd forint előleghez nyílt meg az út. 

Ez a hét tagállam feküdt volna keresztbe az uniós pénzek folyósításának

Az uniós pénzügyminiszterek tanácsa pénteken végül elfogadta a módosított magyar helyreállítási tervet. Varga Mihály a „gyávák koalíciójáról” írt közösségi oldalán. >>>
Magyarországnak emellett a kohéziós forrásokból is elkezdenek kifizetni 10 milliárd eurót, mondván, hazánk igazságügyi reformja orvosolta az igazságszolgáltatás függetlenségének hiányosságait, ami azt jelenti, hogy a finanszírozás egy része feloldható.