Az Uber kedden jelentette be budapesti piacra lépési szándékát a Főtaxival partnerségben – közölte az Uber helyi sajtóirodája.

A közleményben részletezik, hogy a diszpécserszolgálati engedélykérelmet kedden adta be az F Mobilitás Kft., a Főtaxi leányvállalata. Ezzel a lépéssel Budapest az európai nagyvárosok közül az elsők között lesz, ahol ilyen együttműködést alakít ki az Uber.

Az Uber azzal az ígérettel tér vissza a budapesti piacra, hogy applikációjának, valamint rendszerének köszönhetően a sofőrök kevesebb időt tölthetnek az utasok keresésével vagy a taxiállomásokon való várakozással, és több időt tölthetnek utasok kiszolgálásával, így a városban történő közlekedés még könnyebb lesz.

Az Uber világszerte együttműködik taxitársaságokkal, és a visszajelzések egyértelműek: az Uber és a taxik együtt többre képesek. A partnerség mindenki számára előnyös: segíti a taxisokat, hogy többet keressenek, a lakosság utazási lehetőségei bővülnek, és a budapesti közlekedés hatékonyabbá válik

– mondta el Kardos Eszter, az Uber magyarországi vezetője.

2016-ban tűnt el a „magyar Uber”

Az Uber 2016-ban vonult ki a magyar piacról, miután már nem tudott eleget tenni a hazai taxistörvénynek. A GVH anno azt is kifogásolta, hogy az Uber nem azonos feltételekkel működik, mint a szabályozott taxistársaságok. Az Uber akkor azt állította, hogy ők próbáltak dűlőre jutni a kormánnyal, ám erre nem volt fogadókészség. Ekkoriban a céget világszerte számos más országban is támadták, mondván, hogy nem adózik és sofőrjeit nem alkalmazza mint munkavállaló.

Az exit pillanatában a hazai piacon már 1200 sofőrjük és 160 ezer utasuk volt.

Sok víz lefolyt a Dunán, miután az Uber 2016-ban kivonult Magyarországról. A cég új vezérigazgatót nevezett ki Dara Khosrowshahi személyében, aki az üzlet minden területét újraformálta. Az Uber mára a világ egyik legnagyobb platformja, napi 100 millió felhasználóval. A vállalat jelenleg a világ több mint 10 000 városában működik szabályozott körülmények között.

Ha esetleg nem emlékeznénk, mi fán terem az Uber

  1. Az utas mindenekelőtt megnyitja az Uber appot, amelyet nem csak hazájában, globálisan is használni tud. 
  2. Megadja az úticélt, és miután egy közelben lévő sofőr észreveszi a rendszerben, fogadja rendelését. 
  3. Ezt követően a sofőr felveszi az utast egy Uber Taxival, és eljuttatja a célállomásra.
  4. Az utasok és a sofőrök 1-től 5-ig terjedő skálán minden út végén értékelhetik egymást, így biztosítva a szolgáltatás minőségét. 
  5. Az utasoknak ezenfelül lehetősége nyílik közvetlenül az alkalmazáson belül üzeneteket küldeni, illetve borravalót adni a sofőröknek.