Kevesebb, mint három hónap alatt képesek telepíteni egy 250 MW / 1 GWh akkumulátoros erőművet a Tesla szakemberei, ami négyszer gyorsabb, mintha egy hasonló méretű fosszilis [földgáz] üzemű rendszert telepítenének. Legalábbis ezt az információt közölte a napokban a Tesla saját vállalati blogja. A posztot kíszúró amerikai PV Magazine azt írja: mindez valójában az új anyagokat használó, feljavított közüzemi akkumulátor-kínálat promója, de így is nagyot szól.

A Paló Altó-i központú vállalat a 3 MWh kapacitású energiatárolója építésében felhagy a hagyományos, lítium-ion akkumulátorcellák használatával, és helyette kobaltmentes, lítium-vas-foszfát (LFP) cellákat használnak.

Az LFP-nek előnyei és hátrányai is vannak a leginkább az elektromos autók hajtására használt nikkel-kobalt-alumínium (NCA) vagy nikkel-, mangán-, kobalt- (NMC) akkumulátorokkal szemben. A +/- változás tömör, anyagismereti és technológiai lényegét a Cleantechnika foglalta össze. E szerint az LFP előnyei közé tartozik, hogy a keresletnövekedés miatt dráguló kobalt (melynek bányászata ráadásul nem csak jelentős környezeti károkkal párosul, de humanitárius problémákat is generál) elhagyása az akkumulátorcellák gyártási költségére kedvező hatással van. Hátrány viszont, hogy az LFP akkumulátorok kisebb energiasűrűségűek, mint a hagyományos akkumulátorcellák, ezért például az e-autóiparban nem feltétlenül üdvözítő a használatuk. A fix helyre telepített, “”helyhez kötött” tárolásra viszont nagyon is alkalmas.

Az LFP-re váltás költségcsökkentő, ráadásul az akkupakkok iránt növekvő kereslet kielégítését is megkönnyítheti, hogy a gyártási kapacitás nem olyan korlátos, mint az eddig használt tárolók esetében. A 3 MWh-ás Megapack ráadásul 40 százalékkal kevesebb helyet igényel, és ugyanilyen arányban kevesebb alkatrészből áll, mint a piacon lévő egyéb rendszerek. Mindkét paraméter fontos lehet a hálózati méretű tárolókat használók számára - olvasható a beszámolóban.

Közüzemi akkumulátorgyártóként a Tesla a világ legnagyobb cégei közé tartozik. Tavaly, egyetlen év alatt 3 GWh energiatároló-rendszer teljesítményt telepített, ami 83 százalékos ugrást jelet. A vállalat a növekedés zömét a közüzemi méretű berendezéseknek köszönheti. Az LFP-től ennél nagyobb ugrást remélnek.