A Tesco múlt hónapban közzétett éves jelentése alapján a vezérigazgató, Ken Murphy a 2024 februárjáig tartó üzleti évben 9,93 millió font fizetést kapott, szemben a 2022/23-as 4,44 millió fonttal – írja a Reuters.

A ShareAction felelős befektetési csoport szerint ez azt jelenti, hogy a vezérigazgató fizetése 430-szor több, mint amennyit egy átlagos Tesco-alkalmazott keres.

A részvényesek a tervek szerint számon kérik a vállalat igazgatótanácsát, mivel indokolják Murphy rendkívül magas fizetését, miközben a szerződéses takarítók és a biztonsági személyzet kevesebbet kap, mint az úgynevezett valódi megélhetési bér, melyet a Living Wage Foundation alapítvány nevezett meg.

Eszerint a megélhetési bér azt a minimális órabáért jelenti, ami ahhoz szükséges, hogy a munkavállaló lakhatást, élelmet és más alapvető szükségletet engedhessen meg magának.

A ShareAction azt szorgalmazza, hogy az összes brit szupermarket akkreditálja magát élőmunkabéres munkáltatónak, hogy így minden alkalmazottjának garantálni tudja a valódi élőmunkabért.

A Tesco a 2023/24-es évre vonatkozó 11 százalékos profitnövekedést jelentett be áprilisban, részvényei pedig 15 százalékkal emelkedtek az előző évhez képest.

Itt a legújabb bolti őrület: vonalkód helyett lézerrel tetoválják a gyümölcsöket

Az eljárásnak rendkívül pozitív hatásai lehetnek a hulladékcsökkentésre.
Ha többre kíváncsi, itt olvashat tovább→