Magyarország nem kíván lemondani az orosz energiaforrásokról, de diverzifikálni fogjuk a gázimportot érdekében – mondta Szijjártó Péter magyar külügyminiszter az orosz Interfaxnak, amit a Mandiner idézett

„Nem fogjuk helyettesíteni az orosz készleteket, sem az olaj, sem a gáz esetében.

Oroszország megbízható partnerünk, a Gazprom és az olajtermelők egyaránt.

A másik kérdés a diverzifikáció. De a mi szempontunkból ez nem azt jelenti, hogy az egyik forrást egy másikkal akarjuk helyettesíteni. A diverzifikáció számunkra azt jelenti, hogy

más forrásokat keresünk, de nem az orosz források helyettesítésére

– mondta a külügyminiszter.

Az Interfax szerint Szijjártó Azerbajdzsánt és Törökországot említette, mint olyan fő beszállítókat, amelyek gázt szállíthatnának Magyarországnak, és amelyekkel Magyarország tárgyalásokat folytat. 

A nyilatkozatban kiemelte, hogy Magyarország számít Törökországra mint tranzitpartnerre, de nem célunk, hogy bármilyen energetikai infrastruktúrában részesedést vásároljunk Törökországban, ahol – egy tavalyi orosz–török megállapodás szerint – új gázcsomópont jöhet létre a közeljövőben.

Ezen elgondolással egyébként Vlagyimir Putyin állt elő elsőként.

A miniszter arról is beszélt, hogy egy másik gázvezetékrendszer kiépítésének lehetőségéről és egy törökországi csomópont létrehozásáról is szól ez a terv, amelyen keresztül elsősorban európai országokba szállítanának gázt, ha azok ebben érdekeltek.