Az utalványos piac átalakítása 2012-ben kezdődött, és a Sodexo egyike volt a 3 francia multinak, amiket az Orbán-kormány kiszorított az étkezésiutalvány-piacról a cafetériarendszer átalakításával.

Ennek lényege az volt, hogy megemelték az étkezési utalványok adótartalmát, míg az újonnan bevezetett, állami cég által kiállított Erzsébet-utalványoké és a szintén új (OTP-s, K&H-s és MKB-s) Széchenyi pihenő (Szép) kártyáké alacsony maradt.

A kabinet az ezzel kapcsolatos jogszabály-módosításokat két dologgal indokolta: javítanak a magyar dolgozók étkezésén, és az utalványpiacon tevékenykedő cégek nyereségét Magyarországon tartják.

A francia Cheque Déjeuner, a Ticket Restaurant utalványokat forgalmazó Edenreddel és a Sodexóval együtt fordult az ICSID-hez, és az Edenred ügyében már 2016-ban döntött is a testület: több mint 7 milliárd forint kártérítésre kötelezte a magyar államot. Korábban már az Európai Bíróság is megállapította, hogy ellentétes az uniós joggal, hogy az utalványokat csak egy magyar kibocsátó állíthatja elő, a kártyák piacára pedig nem léphet be külföldi szereplő.

A mostani ICSID-döntés összesen 73 millió euró (mai árfolyamon nagyjából 23 milliárd forint) kártérítést ítélt meg a Sodexónak. A magyar államnak 120 napja van fellebbezni - számol be a Reuters.