A Google Maps célja, hogy megszabadítsa a világ autósait az elkerülhető közúti torlódásoktól, méghozzá az úgynevezett „szellemforgalom” megelőzésével.

Szellemdugóknak nevezik azokat a forgalmi torlódásokat, amik akkor alakulnak ki, amikor például egy autópályán egy autós minden látható ok nélkül lelassít, és a felvillanó féklámpája miatt fékezési  láncreakció alakul ki mögötte.

Az Android Auto alkalmazás ezt a jelenséget egy, a sofőr számára követendő sebesség előírásával védené ki – írja a BBC TopGear.

Google
Google
Kép: Google

Google reményei szerint az első fékező autó sebességének kiszámításával, majd az alapján az ideális céltempó kijelzőn történő közlésével a mögötte haladó autók számára a forgalom biztonságosabbá válhat. Az elképzelés szerint egy színkód rendszerrel hatékonyan lehet üzenni a sofőrnek, hogy lassítson vagy gyorsítson, illetve tartsa a sebességet.

Neil Dhillon és Tanmay Wadhwa, a megoldáson dolgozó fejlesztők elmondták: 

Mire az úton haladó minden egyes jármű csökkenti a sebességet, és megvárja, hogy az előtte haladó felgyorsuljon, addig a folyamat megismétlődhet, és egy gyakran lassítgató jármű jelentős torlódást okozhat.

A fejlesztők szerint igaziból idővel ez a megoldás akkor lesz hasznos, amikor az önvezető autók elárasztják az utakat. 

A Google szabadalomról itt olvashat bővebben.