Ez nem jelenti azt, hogy ne jönne orosz gáz Magyarországra, csak míg korábban a magyar-orosz vegyesvállalatok, illetve Magyarországon bejegyzett orosz tulajdonú cégek intézték jelentős részben a belföldi kereskedelmet, addig mostantól az oroszok ezt a feladatot átadták az MVM Magyar Villamos Művek Zrt.-nek - írta a portál.

Az oroszok kivonulásának első jele az volt, hogy a Panrusgáz Zrt. 2022. január 1-jén jogutód nélküli végelszámolás alá került. Ezt a gázcéget még 1994-ben alapította a Mol és a Gazprom, a társaság feladata a Gazpromtól származó földgáz értékesítése volt Magyarországon. 2015-ben vette meg az MVM Zrt. a gázkereskedő cég 50 százalékos részvénycsomagját.

Így a végelszámolás előtt a Panrusgáz 40 százaléka a Gazprom Exporté, 50 százaléka az MVM-é volt, míg 10 százalékos hányaddal rendelkezett a bécsi központú, de szintén Gazprom érdekeltségű Centrex Zrt. is.

A második jel pedig éppen a Centrex Hungária Zrt.-hez köthető. Nagy mennyiségben kereskedtek a térségben a Gazprom Exporttól származó gázzal, de előbb tavaly nyáron a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) a társaság kérésére visszavonta a gázkereskedelmi engedélyét, idén március 1-től pedig szintén végelszámolás alá került - derült ki nyilvános cégadatokból.