Se magáncélra, se üzleti célra nem hozhatják be orosz állampolgárok az autóikat az Európai Unió területére – az Oroszországgal szemben bevezetett szankcióknak megfelelően. 

Korábban nem volt egyértelmű, hogy mi lesz a sorsuk ezeknek az autóknak, és csak a luxusjárművekre vonatkozik-e vagy mindenre. Most ezt egyértelműsítették – derült ki az Euractiv cikkéből.

Eszerint teljesen mindegy, hogy milyen céllal vagy mennyi időre akarna valaki Európába hozni egy 

orosz rendszámos autót, azt el kell kobozni.

Korábban a szankciók csak a „luxusautókra” vonatkoztak, ez minden olyan jármű, aminek értéke meghaladja az 50 ezer eurót.

Szeptember 8-án ugyanis az Európai Bizottság pontosításokat adott ki az orosz állampolgárok számára a személyes tárgyak és járművek Európai Unióba történő behozatalára vonatkozó eljárásról. A dokumentum leszögezi, hogy a szankciós behozatali tilalom részeként az oroszok nem hozhatnak be árucikkeket az EU-ba, legalábbis nagyobb tételben. Értve ezalatt autókat, mobiltelefonokat, laptopokat, kozmetikumokat, fogkrémeket, samponokat, szappant, női ruhákat, vagy cipőket.

Az Európai Parlament közben  károsnak és haszontalannak nevezte ezeket a korlátozásokat , és kérte azok felülvizsgálatát.

Az Európai Bizottság pontosításai egyébként

jogilag nem kötelező erejűek – minden uniós tagállam önállóan dönti el, hogyan jár el ebben a helyzetben.

A Bizottság szerint a tagországok csak a józan eszüket fogják használni, amikor korlátozásokat vezetnek be az oroszokkal szemben. 

Már ha bevezetnek...

A finn külügyminisztérium ugyanis már bejelentette, hogy nem hajtja végre az EU-ajánlást, amely megtiltja az Orosz Föderációban nyilvántartásba vett autók beutazását vagy elkobzását – írja a meduza.io. „Az orosz rendszámú autók továbbra is behajthatnak Finnországba. Ha ettől eltérő döntés születik, azt előre bejelentjük” – mondta az egyik lapnak Pia Sarivaara, a finn külügy szankciós osztályának vezetője. A nyilatkozatban egyébként nem tértek ki a személyes tárgyak sorsára.

Németország ennél sokkal komolyabban veszi: a német vámhatóságok egyáltalán nem zárták ki, hogy autókat és személyes tárgyakat foglalhatnak le az oroszoktól.

Azokat az árukat, amelyek behozatala vagy szállítása az embargótörvény értelmében tilos, elkobozhatják

– közölte a német vámhatóság sajtószolgálata. Nyáron egyébként már meg is voltak az első lefoglalások. 

A tíznél kevesebb személy szállítására szolgáló autókra és egyéb gépjárművekre, amelyekre az Európai Bizottság szankciós előírásai vonatkoznak, elvileg behozatali tilalom vonatkozik. Kivételt csak az Oroszországban vásárolt személygépkocsik képeznek, amelyek az uniós diplomaták tevékenységéhez szükségesek, vagy amelyeket uniós állampolgárok és közvetlen hozzátartozóik személyes célokra használnak. 

Így él Putyin elnök és kormánya a párhuzamos valóságban

A washingtoni Háborús Tudományok Intézete tanulságos látleletet adott egy másik valóságról: az amerikai agytröszt kutatói legutóbbi elemzésükben arról írnak, hogy mi hangzott el egy belső orosz katonai fórumon. Bővebben>>>

A litván határátkelőhelyeken is szigor van: „az Oroszországban regisztrált autókat nem engedik át a határon. Nem az állampolgár útlevelét nézik, hanem az autó regisztrációját” – mondta a litván vámhivatal a BBC orosz tudósítójának. A külügyminisztérium hozzátette, hogy kivételt csak a Kalinyingrádba közlekedő autókkal tesznek, ha rendelkeznek a szükséges okmányokkal.

Orosz autók elkobzására még nem volt példa, de lehetséges. „Az Oroszországban nyilvántartásba vett autókat el kell kobozni, ha belépnek Litvániába, és ezt az ellenőrzést a vámhatóságok fogják biztosítani” – mondta a litván belügyminiszter.

A személyes tárgyakkal kapcsolatban viszont felvilágosítást kértek az Európai Bizottságtól. „A régió országaival közösen nyújtottunk be egy kérelmet, egyetértve abban, hogy a helyzet értelmezésre van szükség” – mondta Jovita Neliupsiene litván külügyminiszter-helyettes.

Margus Tsahkna észt külügyminiszter azt mondta, hogy az ország követni kívánja az Európai Bizottság ajánlásait mivel ez a politika „támogatja az orosz agresszió visszaszorítására és a szankciók alkalmazásának fokozására irányuló céljainkat”. Elmondása szerint ezen a héten az orosz határ menti országok elkezdik keresni a közös módot az autók behajtási tilalmáról szóló irányelv végrehajtására.

Együtt alkalmazva a korlátozások hatékonyabbak lesznek, és ez lehetővé teszi, hogy még magasabbra emeljék az agresszió költségeit Oroszország számára

– idézi az észt állami hírügynökség. 

A lett külügyminisztérium hasonlóképpen jár el: azt javasolta, hogy az ország vámhatósága vegye figyelembe és kövesse az Európai Bizottság ajánlásait az Orosz Föderációból származó autók behozatalával kapcsolatban.