Oroszország egy régi autóra emlékeztet, mely fék nélkül zuhan egy hegyről a mélybe. A volánnál Vlagyimir Putyin ül, aki a fék helyett a gázt tapossa - mondta a Népszavának adott interjújában Vlagyimir Szorokin világhírű orosz író volt a budapesti PesText Nemzetközi Irodalmi és Kulturális Fesztivál vendége volt. A háború végével kapcsolatban optimista véleményt fogalmazott meg.

Az a megérzése ugyanis, hogy ez még idén véget érhet. De lehet ez csak az titkos vágya - tette hozzá -, mert sok minden összedől most Oroszországban, és nemcsak az állam szintjén, de az emberek tudatában is. Ez különösen felgyorsult az elmúlt napokban az őrült mobilizáció óta.

Súlyos következmények

Hatalmas következményei lesznek a háborúnak, és nemcsak Ukrajnát és Oroszországot fogja érinteni, hanem egész Európát. A komfortos évtizedek, amelyek az elmúlt időszakot jellemezték Európában, leszámítva a gazdasági válságot és a koronavírus-járványt,  véget értek. A kontinens megértette, hogy a demokráciát meg kell tudni védeni.

Most Európa erősen jobbra mozdul el, jobboldali politikusok jönnek. Hogy Oroszországgal mi lesz, az nagy kérdés, egy többismeretlenes egyenlet. Valószínűleg szét fog hullani, ahogy az már a Kaukázusban is látszódik, mely a saját törvényei szerint él.

Putyin pedig mindent lerombol, bármihez is nyúl, az tönkremegy. Minden fordítva sül el, mint ahogy azt szeretné. Például Ukrajnát akarja tönkre tenni, de ezzel a háborúval létrehozza az ukrán államot és nemzetet. Ukrajna rendkívül népszerű lett a világon az utóbbi időben, így amikor győzelmével véget ér a háború, akkor az Európa egyik erős országa lesz.